Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provisoriska lokaler - i fem år

/
  • Efter fem år i provisoriska lokaler på Södertull har enhetschef Björn Augustsson och övriga i personalen på barn- och ungdomspsykiatrins akutavdelning i Gävle börjat misströsta. Den medicinska säkerheten är för bristfällig, anser han. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Evakueringen från sjukhuset skulle vara tillfällig. Nu har det gått fem år sedan barn- och ungdomspsyks akutavdelning i Gävle placerades på Södertull, långt från akutsjukvårdens resurser.
- Läget här är inte bra, den medicinska säkerheten är för låg, säger enetschef Björn Augustsson.

Annons
Det var inför julen 1998 som barn- och ungdomspsykiatrins hus på sjukhusområdet i Gävle utrymdes. Lokalerna var mögelskadade och en helrenovering var nödvändig.
Akutavdelningen fick en, som man då trodde, tillfällig hemvist i en nedlagd äldrevårdsavdelning på Södertull i andra änden av stan.
- Det skulle ta ett halvår, kanske ett år, sedan skulle vi vara tillbaka i våra gamla lokaler på sjukhusområdet, säger Björn Augustsson.
Men tiden gick och inga beslut om renovering fattades. Snart började andra verksamheter inom landstinget kasta lystna blickar på det tomma BUP-huset. Det var inte längre självklart att BUP skulle få flytta tillbaka.

Ännu i dag står BUP-huset tomt och orenoverat. Inget är klart om hur lokalerna ska användas. På BUP:s akutavdelning har man börjat misströsta.
- Det är inget större fel i sig på de lokaler vi har i dag. Problemet är läget, vi behöver närheten till akutsjukhuset, säger Björn Augustsson.
De patienter som kommer till akutavdelningen har ibland missbrukat mediciner i syfte att skada sig själva eller ta sitt liv. Om patienten inte själv berättar om detta kan personalen inte göra mer än att vänta. Några möjligheter att ta prover finns inte nattetid.

Det är inte ovanligt att patienter på avdelningen försöker ta sitt liv - med till exempel sladdar eller skärp. I sådana lägen saknas närheten till akutsjukhusets intensivvård och möjligheter till återupplivning.
Samma sak gäller anorektiska patienter som svält sig länge och är i dåligt skick. De löper stor risk att drabbas av hjärtsvikt och tiden kan vara mycket knapp.
- Vi har haft flera otäcka tillbud, berättar Björn Augustsson.
Patienter kan bli aggressiva - till exempel om de hindras från att skada sig själva - och i dessa fall kan BUP-personalen behöva förstärkning.
- Tidigare kunde vi kalla på personal från vuxenpsyk, men det går inte numera, säger Björn Augustsson.
Avdelningen ligger högst upp i huvudbyggnaden på Södertulls vårdområde. Denna lokalisering är besvärande i de fall patienter måste hämtas med tvång. För att komma till avdelningen måste man bland annat passera en entré där det finns en cafeteria och ett apotek och där mycket folk rör sig.
- Det känns inte bra att behöva släpa en ungdom genom en allmän entré på det här viset. Det är oetiskt och tveksamt från sekretessynpunkt, säger Björn Augustsson.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons