Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provsvar ger brandorsaken?

/

Det var inte någon ljusslinga som orsakade den stora radhusbranden i Sätra. Det kunde polisens tekniker konstatera på måndagen när de avslutade undersökningen av brandplatsen. Men en brandhund markerade för någon form av brandfarlig vätska på altanen vid ett av radhusen.

Annons

Polisen har tagit prover på den platsen, prover som överlämnats till SKL, Statens kriminaltekniska anstalt.

– Då får vi kanske en lite klarare bild, säger undersökningsledaren Sven-Olof Sandquist, som själv är lätt pessimistisk när det gäller att få fram brandorsaken.

Teknikerna har få spår att gå på och det är inte heller säkert att hundens markeringar löser gåtan. I de lägenheter som är mest förstörda har spåren efter en eventuell ursprunglig brandhärd kanske gömts i andra brandhärdar när taket rasat in. Det hunden markerat för kan vara rester från senare brandhärdar, enligt Sven-Olof Sandquist.

Några spår efter raketer har polisen inte heller funnit på brandplatsen. För teknikerna återstår nu bara att invänta provsvaren från SKL, svar som Sven-Olof Sandquist hoppas ska komma snabbt.

På måndagsförmiddagen samlades alla drabbade hyresgäster för ett möte med personal från Gavlegårdarna och försäkringsbolagen. Tre eller fyra av radhuslägenheterna är mer eller mindre utbrända medan de övriga har varierande skador. Trots att flera av lägenheterna klarade sig relativt lindrigt dröjer det innan några familjer kan flytta in.

– Då skulle de bo mitt uppe i en byggarbetsplats. Vi vet att det är skador i taken, säger Niclas Lind, distriktschef på Gavlegårdarna.

Alla familjer har fått tillfälliga bostäder, ungefär hälften via Gavlegårdarna. Några bor på hotell och en del bor hos anhöriga.

– Det som har gjorts under dagen är att vi har tittat på hur saneringen ska gå till. Nästa steg blir att fortsätta utreda hur vi ska göra med fastigheten, säger Niclas Lind.

Mer läsning

Annons