Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrins lokaler rustas

GÄVLE Efter mycket funderande har landstinget i Gävleborg bestämt sig för att bygga om och modernisera psykiatrins lokaler i Gävle. Det handlar om en investering på 70 miljoner kronor.

Annons
Sedan länge har det funnits planer på att rusta upp de lokaler för vuxenpsykiatrisk vård som finns på sjukhusområdet i Gävle.
Lokalerna, som är byggda 1967, är slitna och otidsenliga. Patienter måste dela rum, något som uppfattas som integritetskränkande.

I går sade landstingsstyrelsen ja till ett förslag som innebär att både vuxenpsykiatrins hus och barn- och ungdomspsykiatrins gamla hus byggs om. Den sistnämnda byggnaden har av miljöskäl stått tom i tio år men kommer nu att kunna tas i bruk igen.
De två husen ska byggas ihop och innehålla såväl vuxenpsykiatri som barn- och ungdomspsykiatri.
Ombyggnationen kommer att leda till att mer av verksamheten kan samlas på ett ställe och därmed bedrivas effektivare. Exempelvis kommer den så kallade elchocksbehandlingen (elektrokonvulsiv behandling, ECT) att kunna inrymmas i lokalerna.

Ombyggnationen beräknas kosta 70 miljoner kronor. Det innebär en avskrivningskostnad på åtta miljoner kronor, en utgift som ska täckas via det ökade anslag på 31 miljoner kronor som psykiatrin beviljades för ett antal år sedan.
Slutgiltigt beslut om ombyggnationen fattas av landstingsfullmäktige.

Mer läsning

Annons