Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiskt labil hotade kvinna med kniv

GÄVLE 33-åringen sa att han inte fått hjälp på psyket.
Från psykmottagningen gick han till en lägenhet och hotade en kvinna med bajonett.

Annons
Kvinnan är gift med den bostadskonsulent som nekade 33-åringen en bostad.

Ett otäckt drama utspelade sig i torsdags - då kom en 33-årig man till den bostad i Andersberg där en bostadskonsulent vid Gavlegårdarna bor.
Mannen var inte hemma vid 17.30-tiden, men hans fru öppnade. Enligt misstankarna var 33-åringen hotfull. Kvinnan snavade och ramlade bakåt i hallen.
33-åringen hade en bajonettliknande kniv eller ett annat spetsigt föremål med sig - det högg han i hallgolvet bredvid kvinnan huvud.

Senare på kvällen befann sig Anders Persson, polisinspektör vid länskriminalens spaningsrotel, på Stortorget. 33-åringen kom fram till honom och berättade vad han gjort.
33-åringen omhändertogs och tillbringade natten i polishuset. Misstanken mot honom rubricerades som olaga hot av normalgraden. På i går morse frigavs han.
Uppgifterna om 33-åringens motiv gick isär. Enligt uppgifterna i anmälan kan bostadskonsulenten ha sagt upp 33-åringen från dennes bostad.
Andra uppgifter sade att 33-åringen var spärrad i Gavlegårdarnas register. Han skulle då inte kunna få en lägenhet genom socialtjänstens försorg.

Att 33-åringen uppsökte psykmottagningen kort före knivhotet har inte gått att bekräfta - eftersom läkaren som tjänstgjorde på eftermiddagen gick av sitt skift vid 15-tiden fanns bara 33-åringens egna ord att tillgå.
Anders Persson känner 33-åringen sedan förut.
- Han kom fram till mig på Stortorget. Han har mått dåligt för att han inte har fått någon bostad. Han ska ha varit till psykmottagningen tidigare på dagen.
Polismannen kan inte uttala sig om vad som hände på psykmottagningen. Men frågan om utebliven psykiatrisk hjälp är glödhet efter grova våldsdåd från personer som nekats vård, eller fått vård men gått på permission.
- Det här är allvarligt. När folk med problem inte får hjälp frågar man sig hur långt vi i samhället ska gå. Som en sista utväg kommer de till oss. Vi skär också ner, säger Anders Persson.

På Gavlegårdarna var man bestörta. För sin kollegas skull, men även över åklagarens beslut att släppa 33-åringen.
- Fullkomligt obegripligt, säger Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna.
I går anlitade man särskild hjälp för att stötta bostadskonsulenten och hans fru.
- Vi gör allt vad vi kan och har kallat in expertis.
Hot mot de anställda är ett fenomen som orsakat ändrade rutiner inom Gavlegårdarna.
- De som har jour på natten åker alltid två och två. Vi måste se till att vår personal har en dräglig arbetsmiljö - därför har de som har jour en larmfunktion.
- Hotbilden har försämrats till det sämre för vår personal, säger Lars Lennmalm.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons