Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykkliniken byggs om för 95 miljoner

Det blir dyrare än beräknat att bygga om psykiatrin i Gävle. Notan väntas hamna på 95 miljoner kronor, enligt den senaste kalkylen.

Annons

Senare i år kommer arbetet med att bygga om de lokaler som den psykiatriska vården håller till i på sjukhusområdet i Gävle. Det handlar om en stor investering som landstingspolitikerna redan sagt ja till men som i går fick prövas på nytt av hälso- och sjukvårdsnämnden.

Orsaken är att projektet blir betydligt kostsammare än vad tidigare kalkyler visat. Investeringskostnaden beräknas till 95 miljoner kronor, en fördyring med 25 miljoner.

Ökningen beror bland annat på att byggkostnaderna är högre i dag än för fyra–fem år sedan då den tidigare kalkylen gjordes. Byggnationerna blir också mer omfattande än det var tänkt från början. Bland annat ska en större upprustning av utemiljön genomföras.

Utslaget per år ger investeringen en lokalkostnadsökning för berörd landstingsdivision på 9,5 miljoner kronor. Det är 1,5 miljoner mer än tidigare beräkningar.

Hälso- och sjukvårdsnämnden accepterade fördyringen och projektet kan därmed fullföljas. Kostnadsökningen ska finansieras via en pott på 31 miljoner kronor som för flera år sedan avsattes för utveckling av psykiatrin i länet. I potten ligger 15 miljoner kronor kvar oanvända.

Mer läsning

Annons