Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykvård kvar i Hudiksvall

GÄVLE Det blir ingen centralisering av den slutna psykiatriska vården i länet till Gävle. Landstingsledningen backar från det kontroversiella förslaget och lovar att ett antal vårdplatser ska bli kvar i Hudiksvall.

Annons
När landstingsstyrelsen i går sammanträdde var det upplagt för politisk strid kring psykiatrin. På bordet fanns ett förslag om att stänga de psykiatriska vårdavdelningarna i Hudiksvall och Söderhamn och koncentrera verksamheten till Gävle.
Förslaget ingår i en åtgärdsplan som syftar till att förbättra den psykiatriska vården i länet.
Hela oppositionen har sagt nej till centraliseringsförslaget. Hälsingland klarar sig inte utan vårdplatser, menar man och stödjer sig bland annat på utlåtanden från den psykiatriska professionen.

Även på majoritetssidan - s, v och mp - har uppställningen bakom förslaget vacklat.
För att undvika fortsatt splittring i frågan och en oviss votering i landstingsfullmäktige drog landstingsledningen i går tillbaka förslaget.
- Kanske hade vi fått igenom förslaget med några rösters övervikt. Men det var inte värt priset, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Hon menar att fokus nu kan återföras till det det väsentliga i åtgärdsplanen, att psykiatrin ska förstärkas med drygt 30 miljoner kronor och få en tydligare inriktning mot öppenvård. Om detta råder det total politisk enighet.

Ingrid Liljegrääs vidhåller att en centralisering av slutenvården hade inneburit kvalitetsvinster.
- Men det tycker tyvärr inte verksamheten. Här har ord stått mot ord. Det är svårt för oss politiker att bryta igenom när det saknas uppställning i verksamheten, säger hon.
Landstingsstyrelsen enades nu om att stänga den psykiatriska avdelningen i Söderhamn men att behålla ett antal vårdplatser i Hudiksvall.
I dag finns 18 platser i Hudiksvall. Hur många av dem som blir kvar är osäkert.
- Det vore fel av oss som politiker att ange exakt hur många vårdplatserna ska vara. Det får bli en fråga för verksamheten, säger Ingrid Liljegrääs.

Vårdplatserna i Hudiksvall ska vara vikta för patienter från norra Hälsingland. Patienter i södra Hälsingland och Gästrikland kommer att hänvisas till psykiatriska kliniken i Gävle.
Under en övergångstid kommer landstinget att upphandla psykiatrisk vård för patienter från södra Hälsingland.

En länsgemensam förvaltning för psykiatrin kommer att bildas. I den ska eventuellt även barn- och ungdomspsykiatrin och hjälpmedels- och habiliteringsförvaltningen inordnas.
Beslut om psykiatrins framtid fattas av landstingsfullmäktige den 3-4 februari.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons