Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råa fläsksvålar på butiksgolvet

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG  Hemköp i Sörby byggs om, och för att lätt kunna flytta hyllorna har man stoppat fet fläsksvål under fötterna. - Det drar till sig ohyra, det är en alarmsignal om hur man tänker på butiken, säger Ann-Katrin Lunt, miljöinspektör på Gävle kommun. Enligt de som arbetar i butiken är metoden vedertagen sedan 20-30 år.

GÄVLEPå Hemköp i Sörby stod hyllorna uppställda på råa fläsksvålar i går förmiddag.Ett bra sätt att kunna flytta hyllorna, de glider i fettet, tyckte den ombyggnadsansvarige, Stefan Persson.

Annons
-Mycket olämpligt. De drar till sig ohyra och ligger i felaktig temperatur. De säger att de inte har problem med råttor, men det kommer de att få, säger kommunens miljöinspektör Ann-Katrin Lunt.
En upprörd Hemköp-kund ringde Gefle Dagblad i går.
-De har satt fläskstycken under fötterna på hyllorna. Det ser jätteäckligt ut, säger hon.
Hon höll själv på att halka i den flottpöl som bildats vid en av fläsksvålarna.
När Gefle Dagblad i går förmiddag åkte till butiken låg det mycket riktigt fläsk under hyllorna. Samt en stor hög med extra svålar att byta ut med när de andra blivit "utslitna".
-Jag har inte tänkt på att det ligger på livsmedelssidan. Det har betraktats som sopor, säger Lennart Olofsson, styckchef på Hemköp.
-Så här har vi gjort tidigare, jag har arbetat här i 27 år, säger han.

En alarmsignal
Hanteringen får Ann-Katrin Lunt att reagera.
-Det finns ingen paragraf i lagen för sunt förnuft. Något sånt här kan man ju inte tänka sig att folk kan komma på. Det här är en alarm-signal om hur man tänker i butiken, säger hon.
Enligt Ann-Katrin Lunt har miljöinspektörerna redan besökt Hemköp-butiken sex gånger i år. Ofta efter att de har fått in klagomål från kunder.
-Det hänger till viss del ihop med deras ombyggnad. De har haft problem med kylan. Två allvarliga skrivelser har de fått. Bland annat hade de fuktskador i innertaket i köttberedningen, med tecken på svartmögel. Och ingen egenkontroll har gjorts överhuvudtaget, säger hon.
Enligt Lennart Olofsson plockades fläsksvålarna bort strax efter Gefle Dagblads besök. Då hade de haft dem under hyllorna i ungefär en vecka.
Enligt honom är metoden vanlig.
-Jag pratade med försäljarna här. De säger att alla kedjor gör likadant, säger han.
Butikschefen Håkan Elander har inte kunnat nås för en kommentar.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons