Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radhuskön växer snabbt

/
  • Foto:LEIF JÄDERBERG Går snabbt. Två huskroppar står redan på plats vid Sörby ängar. I juni räknar Gavlegårdarna med att de första populära lägenheterna ska vara inflyttningsklara.

GÄVLEIntressekön är lång till Sörby ängar och byggandet går snabbare än väntat tack vare den varma hösten. Redan i juni ska det första huset vara inflyttningsklart.

Annons
Ett hundratal gävlebor har redan hört av sig och vill få del av de 36 radhuslägenheterna som Gavlegårdarna började nyproducera i höstas.
- Det är klart att det är väldigt många. Vi ska lägga in det i marknadssystemet nu så man kan ta hänsyn till köpoäng och sådant, berättar vd Jan Hugg.
Hyrorna på runt 6 000 kronor för en tvåa och 7 400 för en fyra verkar inte avskräcka.
Det nya området med hyresbostäder i Gävle börjar nu ta konkret form. Förbipasserande kan märka förändringar från dag till dag där intill Karlsbergs vårdhem, mellan Rågångsvägen och Parkvägen i södra delen av stan.

Helt klart nästa höst

Den varma hösten gav som sagt bostadsbyggandet en bra skjuts.
Nu ligger man före tidsplanen med grunden och två av de sex huskropparna är uppsatta.
Till nästa höst ska samtliga 36 radhuslägenheter vara inflyttningsklara och utgör därmed den första nyproduktionen på länge av vanliga hyresrätter i Gävle.
- Däremot byggde Hyresbostäder studentbostäder i Midgårdslunden 1998 och lite senare satsade vi vid Ericssonska stiftelsen, säger Jan Hugg.
I dagarna skickade bostadsbolaget in en ansökan på drygt 3,2 miljoner kronor i investeringsbidrag från Boverket. Något som skulle täcka upp lite mindre än en tiondel av produktionskostnaden på 37 miljoner kronor.
Det statliga investeringsbidraget infördes av riksdagen förra året och ska gå till nybyggnad av bostäder som upplåts med hyresrätt i områden med bostadsbrist. Gavlegårdarna är med och delar på en pott för norrlandslänen och Dalarna. I mars avgörs det om man får de sökta pengarna.
- Jag törs inte säga något om deras chanser. Det ska jämföras med alla andra projekt som söker och rangordnas, säger Britt Inger Oscarsson vid länsstyrelsen.

Bostadsbidrag

I somras fick Gavlegårdarna ett preliminärt klartecken från Boverket på 3,6 miljoner kronor i bidrag för bygget vid Sörby ängar.
Men när upphandlingen var färdig stod det klart att det skulle bli 36 istället för 42 lägenheter. Därmed fick man komplettera med en ny ansökan.
- Det blir ju lite försenat. Men det spelar inte så stor roll eftersom man ändå inte får ut pengarna förrän lägenheterna är inflyttningsklara, säger Ulf Gustafsson, teknisk chef vid Gavlegårdarna.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons