Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radon i hus på Glimmervägen

/
  • Foto: NICK BLACKMON Strålande? Enligt kommunens register över radonvärden i bostäder är Glimmervägen 7 i Sätra en farlig adress. I huset har man mätt upp 1 140 becquerel per kubikmeter inomhusluft. Tre gånger så mycket som gränsvärdet för den cancerframkallande strålningen. Men mätningen gjordes 1982. Gavlegårdarna kan inte svara på om något hänt sedan dess.

GÄVLE
Radonstrålningen på Glimmervägen 7 i Sätra är 1 140 becquerel, nästan tre gånger så högt som gränsvärdet.
Åtminstone enligt kommunens register.

Annons
Där står det att huset varken är åtgärdat eller kontrollmätt sedan 1982.
- Jag måste sätta mig ner och gå igenom det här. Jag har fått en muntlig uppgift på att vi inte hade några problem där, säger Per Jansson på Gavlegårdarna.
Enligt honom tog man över hyreshuset från Hyresbostäder för ett par år sedan. Han kan inte hitta några uppgifter om att huset har radonmätts de senaste åren, trots att det med råge överskrider gränsvärdet.

Högt värde
Torsten Sörell på Bygg- och miljökontoret reagerar starkt på det höga radonvärdet i huset.
- Det är så man hoppar till när man ser värden som är klart över 800 becquerel, säger han.
800 bequerel per kubikmeter inomhusluft är nämligen det gamla gränsvärdet. Det sänktes till 400 becquerel år 1994. Och en regeringsproposition som är under utredning föreslår en gräns på 200 becquerel från och med 2020.

Dödligt
För radon är dödligt. Främst i kombination med rökning räknar man med att radonstrålning dödar 500 svenskar varje år.
Torsten Sörell är förvånad över att Gavlegårdarna inte har koll på sina hus.
- De är ju störst i Gävle och bör ju föregå med gott exempel kan man tycka, säger han.
Problemet med radon är i vanliga fall inte förknippat med Sätra. Det är främst Valbo och Klangberget i Sandviken som traditionellt har höga radonvärden.
I Valbo har Gavlegårdarna också arbetat mycket med att sänka radonhalterna i sina hus. På flera håll, till exempel på Hemvärnsvägen och Stiftelsevägen, har man installerat radonbrunnar.

Radonregister
Men det syns inte om man tittar i kommunens radonregister. Gavlegårdarna har inte berättat för kommunen vilka åtgärder man vidtagit.
- Det finns i och för sig inget krav på det, men det ska vi naturligtvis göra. Det är ett förbiseende bara, säger Per Jansson.
Han tänker utreda vad det är som brustit i hanteringen och jämföra sina listor med Torsten Sörells. Först och främst när det gäller Glimmervägen 7.
- Jag måste kolla hur det ser ut i dag, och är det inget gjort är det klart att vi måste mäta igen, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons