Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnar sköter njurdialysen själv i hemmet

/
  • Margareta Smedje, arbetar som vårdenhetschef på dialys, njurmottagningen på Gävle sjukhus.
  • Sex dagar i veckan ägnar sig patienten Ragnar Nyström åt självdialys.
  • Maria Lindström, sjuksköterska på dialysen på njurmottagningen, Gävle sjukhus instruerar patienten Ragnar Nyström hur den nya dialysapparaten fungerar. Med den nya effektivare apparaten räcker det att rena blodet varannan dag.
  • Det tar mellan två och tre och en halv timme att rena blodet i dialysapparaten.
  • Ragnar Nyström är den enda patienten som sköter sin bloddialys helt själv hemma i bostaden. Dialysen tar mellan två och tre och en halv timme, sex dagar i veckan.

– Det finns studier som visar att det är bättre för patienten om man tar kommando över dialysen, säger Margareta Smedje, chef på njurmottagningen i Gävle.
Det finns en enda patient som sköter sin bloddialys helt själv i hemmet.
GD fick träffa honom.

Annons

Ragnar Nyström, 63 år är den enda patienten som sköter sin njurdialys helt själv hemma i Sandviken där han bor. Sex dagar i veckan i drygt ett års tid har han själv kopplat på apparaten som renar hans blod. Bloddialysen tar mellan två och tre och en halv timme per gång.

– Det är bra att man kan göra dialysen när man vill, ibland tittar jag på teve eller läser, men oftast slumrar jag till en timme, säger Ragnar Nyström.

För många år sedan drabbades Ragnar Nyström av en njursjukdom som ledde till njursvikt. Efter tre njurtransplantationer väntar han nu på ytterligare en ny njure. Men för att hamna på väntelistan för en transplantation måste han först få lite bättre kondition och gå ner några kilo i vikt. Tillsvidare får han fortsätta att rena sitt blod med hjälp av sin dialysapparat.

När GD träffar honom befinner han sig på dialysmottagningen på Gävle sjukhus där han utbildas i att sköta en ny apparat. Den har en effektivare rening av blodet vilket skulle innebära dialys varannan dag.

– Det skulle så klart vara skönt att vara ledig varannan dag, säger Ragnar Nyström.

Antalet personer som drabbas av njursvikt ökar sakta. En anledning är att antalet diabetiker, som ofta drabbas av njursvikt, blir fler. Förutom diabetiker kan högt blodtryck, infektioner och ärftlighet orsaka njursvikt.

Mer läsning