Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rån på Brynäs och Söder

GÄVLE
Två personrån ägde rum i Gävle under loppet av några timmar under natten mellan lördag och söndag.

Annons
I det ena fallet tvingades en kvinna att tömma plånboken och lämna över sina smycken till en knivbeväpnad man på Brynäs.
I det andra rånades och misshandlades en yngre man på Söder av ett okänt antal förövare. Dessa kom över hans pengar och mobiltelefon.
Polisen misstänker inget samband mellan fallen.
Det var strax efter midnatt som kvinnan i 40-årsåldern lämnade bingolokalen på Norra Kungsgatan för att promenera till hemmet på Första Tvärgatan. Hon passerade under järnvägsbron och följde gång- och cykelvägen längs Södra Skeppsbron.

Frågade efter tändare
När hon svängde in på Brodingatan märkte hon att någon gick bakom henne.
En man ropade hallå och frågade om hon hade en cigarettändare. När hon öppnade handväskan för att ta fram en tändare höll mannen plötsligt i en kniv, som såg ut som en vanlig brevkniv, och sa att han ville ha hennes pengar.
Kvinnan blev förstås rädd inför knivhotet och tog fram sin plånbok.
Innehållet på cirka 3 500 kronor tog mannen hand om och tvingade henne därefter att räcka över de fyra guldringar och det guldarmband som hon bar på sig.
Sedan sa mannen åt henne att sticka iväg. Kvinnangick hem och ringde polisen som letade efter mannen utan att hitta honom.
Enligt kvinnans signalement ska han ha en normal kroppsbyggnad, vara mellan 180-185 centimeter lång, ha mörkt hår, lång och smal mustasch. Han bar en brun skinnjacka. Polisen har dock inte fått några uppgifter på hur gammal mannen verkade vara.

Förföljd av gäng
Någon gång mellan två och sex på söndagsmorgonen inträffade det andra rånet.
En 21-årig man hade då lämnat restaurangen O'Learys på Södra Kungsgatan för att gå hem till sin flickvän några kvarter därifrån.
Han upptäckte att han var förföljd av fem eller sex killar och började springa längs Hamiltongatan.
Förföljarna hann dock upp honom mellan Gamla fängelset och Länsstyrelsen och gav sig på honom med våld.
21-åringen har minnesluckor efter misshandeln och vet varken vilken tid det hela inträffade eller hur gärningsmännen såg ut.
Vid sextiden lyckades han i alla fall ta sig till flickvännens lägenhet. Senare på dagen fick han hjälp att uppsöka sjukhuset och där konstaterade man att han fått hjärnskakning och skador på höger höft. Enligt polisanmälan ska han ha blivit av med 200 kronor och en mobiltelefon. Dessutom blev hans kläder förstörda.
Polisen uppmanar nu folk att tipsa om händelserna.
- Vi är intresserade av att veta om allmänheten har hört eller sett något av de båda rånen. Eller om de känner till något som skulle kunna hjälpa oss att få fast gärningsmännen. Då är det bara att höra av sig till oss på polisen, uppmanar Urban Fredriksson.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons