Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare satte eld på godisbutik

/
  • Polisens tekniker genomförde i går en teknisk undersökning på brottsplatsen. De fann spår av en okänd vätska.\nFoto: FRANK JULIN

GÄVLE En godisbutik på Drottninggatan i Gävle utsattes för rån och mordbrand i förrgår kväll.
Tre okända gärningsmän överföll butiksinnehavaren, tejpade samman hans händer och satte sedan eld på lokalen.

Annons
Rånet inträffade någon gång mellan 21.55 och 22.40. Den 32-årige butiksägaren skulle stänga för kvällen och gick ut för att plocka in flaggorna från husväggen.
Plötsligt trängde sig en maskerad man på 32-åringen bakifrån och tvingade in honom i lokalen igen. Därefter fick butiksägaren ett knytnävsslag i ansiktet och två maskerade män hjälpte den tredje gärningsmannen att fösa in 32-åringen i ett förrådsutrymme och tejpa samman hans händer.
Enligt polisen har offret sagt att gärningsmännen hade en kniv.
- Butikskillen säger att rånarna tagit pengar som han hade på sig plus pengar som fanns i en låda under kassaapparaten, säger Urban Fredriksson, förundersökningsledare vid polisen i Gävle.
Butiksinnehavaren uppger att det rör sig om cirka 60 000 kronor.

När rånarna plockat åt sig vad de ville ha lämnade de den bundne butiksägaren och satte eld på lokalen. 32-åringen lyckades dock ta sig ut ur förrådet och kalla på hjälp genom att trycka på ett överfallslarm.
När polis och brandkår kom fram vid 22.45 brann det i delar av godisbutiken.
- Lokalen var helt rökfylld. Enligt de första uppgifterna skulle det finnas folk kvar i butiken. Därför satte vi in en evakueringsfläkt samtidigt som rökdykare gick in och sökte igenom lokalerna. Vi fick snabbt klart för oss att ingen var kvar, säger en brandman i räddningsstyrkan.
Elden i butiken var snabbt släckt sedan brandmän krossat skyltfönstret i den del av butiken där branden var anlagd.
Ett större problem var att röken spred sig till de flesta trapphusen i det stora servicehuset som, förutom godisbutiken, har bland andra Ica Spegeln och turistbyrån i bottenplanet. Röken måste ha spridit sig genom ventilationen, något som tyder på en brist i konstruktionen.

Räddningstjänsten har en extra effektiv rökgasfläkt. Den flyttades från trapphus till trapphus i takt med att den mesta röken sugits ut.
Ingen av husets invånare verkar ha fått in brandrök i lägenheterna. Brandmän var in i bostäderna närmast över godisbutiken. Där var det helt rökfritt.
I går genomförde polis och räddningstjänst en undersökning på brottsplatsen.
- Teknikerna har funnit spår av en brandfarlig vätska, säger Urban Fredriksson.
32-åringen har förhörts om händelsen. Han har skrapsår och en rispa på ryggen, men är i övrigt fysiskt oskadd.
Han hade inga uppgifter om rånarna som kunde leda till några gripanden men säger att han tidigare utsatts för hot i samband med en stöld i godisbutiken.
Det finns, såvitt känt, inga andra vittnen till händelsen.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons