Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rap-video för kondomer

/
  • Foto: ANNA-KARIN BJÖRNSTRÖM Tittut. Margret Pierrou kikar glatt fram genom hålet i den rap-cd som förhoppningsvis ska förmå fler ungdomar att använda kondom när de har sex.

GÄVLE
En rap-cd och en video med samma ljudslinga ska få fler ungdomar att använda kondom. Det är i alla fall vad den lokala hiv/STI-gruppen i Gävle hoppas på.

Annons
Ungdomar som går och har gått på Borgarskolans medialinje samt Hammargymnasiet i Sandviken har skrivit musik, sjunger, medverkar som aktörer och svarar för filminspelningen.
David Isaksson har gjort texten och är den som rappar. Olle Lagerqvist har gjort musiken och inspelningen. Skådespelare i videon är Niklas Malmqvist, David Holm och Nanna Johansson.

Gävleborg i topp
Andreas Eriksson, Mikael Hammar, David Holm, Andreas Larsson och Per Olsson har delat på kameraarbetet.
- Raplåten och videon var min idé och har gjorts av ungdomar för ungdomar. Det känns bra, säger Ann-Margret Pierrou. Hon är ordförande i lokala hiv/STI-gruppen i Gävle som bildades i slutet av 1980-talet med smittskyddsläkaren Göran Lekås som förste ordförande.
Ann-Margret Pierrou konstaterar att Gävleborgs län ligger i topp när det gäller klamydia bland ungdomar. Och i Gävle är spridningen allra störst.
- Den som får klamydia genom oskyddad sex löper också risken att drabbas av hiv. Praktiskt taget alla med hiv har också klamydia, konstaterar hon.
Den lokala hiv/STI-gruppen siktar in sig på att nå olika riskgrupper, dit förstås ungdomarna hör.

Tar lång tid
Det finns förstås flera andra. Homosexuella och missbrukare samt många med utlandsjobb räknas dit.
Liksom många medelålders.
- Jag syftar på folk som separerar och söker sig en ny partner och blir som ton-åringar på nytt, förklara Pierrou.
Hon konstaterar att det är svårt att jobba förebyggande i de här frågorna.
- Det är viktigt att inte ge upp och det tar lång tid, säger hon.
Från i höst är det meningen att budskapet i rap-skivan och videon ska spridas i skolor, på ungdomsgårdar och i andra miljöer där unga ofta vistas.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons