Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt vägra betala operation

GÄVLE
Landstinget har inte begått några fel i hanteringen av den 79-åriga kvinna i Gävle som måste betala en ryggoperation med egna pengar.

Annons
Den uppfattningen har landstingets politiska ledning efter att ha låtit en tjänsteman på ledningskontoret snabbutreda fallet.
- Vi har ett regelverk och det kan vi inte frångå, säger landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
På oppositionspartiernas initiativ tog landstingsstyrelsen vid sitt sammanträde i går upp en diskussion kring det fall som GD redogjorde för i söndagens tidning. Det handlade om Carin Sjödin som låtit operera sig på privata Sophiahemmet i Stockholm och räknade med att landstinget skulle betala.
Hon utnyttjade det fria vårdval som i dag finns och som innebär att patienter på landstingets bekostnad kan få sin operation utförd på valfri klinik.

Opererades för snabbt
Carin Sjödins misstag var att hon var alltför snabb med att beställa tid för operation vid Sophiahemmet. Det fria vårdvalet inträder först sedan en specialist undersökt patienten och kommit fram till att en operation behövs.
Något sådan undersökning hade Carin Sjödin inte gjort.
Sophiahemmet vägrade efter operationen att godkänna henne som en "valfrihetspatient" och krävde henne på 68 000 kronor. Hon har förgäves försökt få landstinget att betala denna nota.
Landstinget är inte berett att ens stå för en del av kostnaderna eftersom det anses strida mot gällande regler.
Oppositionspartierna anser att det fortfarande finns vissa oklarheter i fallet och tänker själva ta reda på mer om vad som hänt. Om partierna därefter kommer att agera på något sätt återstår att se.
- Det är onekligen ett spektakulärt fall, kommenterar oppositionsrådet Björn Brink, c.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons