Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång - trots att allt inte är utrett

GÄVLEEn rå knivskärning som skadar en 21-årig man, trots att han försöker värja sig med hjälp av ett basebollträ?Eller en rå misshandel med ett basebollträ som slutar i att det 24-åriga offret lyckas värja sig med en kniv?

Annons
I går fortsatte rättegången mot de två häktade män - 23 och 24 år - som misstänks för inblandning i knivdramat på Öster morgonen den 25 juli.
Enligt Lars Häggström, försvarsadvokat till 24-åringen som höll i kniven, hade offren - 20 och 21 år - lika gärna kunnat sitta på de anklagades bänk - om polisutredningen hade avslutats innan rättegången började.
Natten till torsdagen den 25 juli konfronterades de två grupperna i ett trapphus på Öster, vilket resulterade i en anmälan om rånförsök. Det har polisen utrett.
Vid femtiden på torsdagsmorgonen knivskars 21-åringen utanför sin kompis lägenhet. Även det har polisen utrett.

Inte utrett
Vad polisen inte utrett färdigt är en misstänkt misshandel i Sätra som ska ha skett däremellan. 21-åringen och hans kompis misstänks ha sökt upp 23-åringen i hans hem och misshandlat honom.
Polisen har inte heller hunnit utreda en misstänkt misshandel då mannen som blev knivskuren misstänks ha slagit 24-åringen med ett basebollträ - sekunderna innan knivskärningen.
En av förklaringarna till att åklagaren inte väntade på hela utredningen var att de två anklagade är häktade.
- Och det är en förklaring som jag tycker är okej, säger Lars Häggström. De andra händelserna har ändå kommit fram under rättegången. Men det hade varit bättre om allt utretts på en gång.

Rånförsök
Den första sammanstötningen, som GD berättade om i fredags, var enligt 20-åringen ett rånförsök. Enligt de häktade handlade det i stället om att han varit otrevlig när han vägrade lämna tillbaka lånade pengar.
Det andra mötet - som fortfarande ligger under polisutredning - är en misstänkt misshandel.
De häktade berättar hur deras antagonister kommit hem till 23-åringen i Sätra och misshandlat honom för att hämnas.
De två som satt bredvid åklagaren nekade till att det överhuvudtaget hänt.
Under rättegången berättade 24-åringen att han och Sätrabon åkt till 20-åringens bostad på Öster därför att han var rädd för att råka ut för samma sorts överfall som sätrabon råkat ut för.
De två som satt bredvid åklagaren berättade samstämmigt hur de blivit attackerade av de häktade.

Stod och skrek
De hade tagit sig ner på markplanet med var sitt basebollträ efter att de häktade stått utanför på gatan och skrikit åt dem.
Eftersom 20-åringens lägenhetsdörr var bräcklig efter att polisen brutit upp den i samband med en husrannsakan vågade de inte riskera att de ovälkomna gästerna tog sig in.

Yxa i högsta hugg
Sätrabon ska ha haft ett yxliknande vapen i högsta hugg och börjat jaga lägenhetsinnehavaren som inte tyckte det var värt att ta upp kampen med hjälp av sitt basebollträ - utan flydde.
21-åringen försökte värja sig mot 24-åringens knivangrepp genom att slå med basebollträet mot mannens hand.
- Men jag missade.
24-åringens version är i stället hur han direkt blir träffad i ansiktet av den yngres basebollträ.
Rättegången fortsätter på onsdag.

MARIAM NARAGHI
026-159639
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons