Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten avgör krogavvisning

/
  • Foto: LASSE HALVARSSONAnmälaren. - Det här känns som Davids kamp mot Goliat. Det är mycket svårt att juridiskt bevisa diskriminering, säger Vuokko-Vera Persson som känner sig kluven inför uppmärksamheten. - Men ibland hamnar man i situationer i livet när man inte har något val.

GÄVLEOrd stod mot ord när det uppmärksammade målet om misstänkt olaga diskriminering togs upp i rätten i går.

Annons
Den 19 december i fjol polisanmälde Vuokko-Vera Persson krögaren Tommy Strömberg sedan hon och fyra unga romer avvisats från restaurang Janssons.
Åklagarsidan hävdar att de fyra romerkvinnorna avvisades på grund av sitt ursprung. Vuokko-Vera Persson hävdar att krögaren trodde att även hon var rom eftersom hon bar en lång vid kjol, talade finlandssvenska och var i sällskap med de fyra andra romerkvinnorna.
Försvarssidan hävdar att Vuokko-Vera Persson uppträdde mycket provocerande mot Tommy Strömberg - därför avvisades hon och hennes sällskap. Tommy Strömberg hävdar att han visste att Vuokko-Vera Persson inte är rom, men att han kände till hennes arbete med romer.
Persson arbetar på socialtjänsten och har undervisat kvinnorna genom ett Komvux-projekt.
I december skulle hon fira med kvinnorna att de fyra fått jobb. Hon hade beställt bord till klockan 16.30. Två av de unga kvinnorna var tidiga. Eftersom det var kallt ute ställde de sig vid garderoben innanför ytterdörren och väntade.

"Vad gör ni här?"
- Då kom den här mannen och frågade "Vad gör ni här? Det här är för matgäster", berättar en av kvinnorna och pekar på Tommy Strömberg.
De förklarade att de var i sällskap med Persson som beställt bord. När hela sällskapet slutligen kommit och satt sig berättade de två om händelsen.
- Jag hoppades att allt var ett missförstånd och att mannen skulle komma till bordet och säga till flickorna att de hade missuppfattat honom, sa Persson, som berättade hur hon gick till fram till Strömberg och bad honom förklara vad som hänt.
- "Jag ska inte förklara ett enda dugg för dig", sa han då. "Vad är det du säger?", frågade jag, för jag blev ju chockad. "Jag väljer mina kunder och ni ska ut", och så ropade han åt personalen att vår beställning skulle dras tillbaka. När jag gick tillbaka till bordet möttes jag av mannen som tagit upp vår beställning. "Hjälp mig, han vill slänga ut oss", sa jag.
- "Jag kan inte det, det är han som bestämmer", svarade servitören.

Belysningen släcktes
När krögaren hade varit vid sällskapets bord och sagt åt dem att gå släcktes takbelysningen i den del där sällskapet satt.
- När vi satt där i mörkret förstod jag hur det är att vara rom. Trots att jag jobbat med romer så länge har jag alltid bemötts korrekt. Men nu fick jag känna den här maktlösheten, hur det känns att bli kränkt på det här sättet.
Polisen kom och takbelysningen tändes igen - att den slocknat berodde enligt försvarssidan på att en propp gått.

Kallade på polisen
Även Strömberg kallade på polisen - för att bli av med gästerna. Hans version är en helt annan än de fem restauranggästernas.
- När de två första damerna kom frågade jag bara vilket sällskap de tillhörde, det gör jag med alla gäster.
Han anser också att Perssons uppträdande var helt oacceptabelt:
- Hon kom framrusande till mig och hytte med näven, "du får inte". Jag accepterar inte ett sådant beteende från någon gäst, och absolut inte från någon tjänsteman från socialen.
Att alla fem skulle gå för att en misskött sig såg han som naturligt eftersom de var ett sällskap.
Tingsrättens dom faller på onsdag.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons