Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen lyssnar på Domino Kai

/
  • Arkivbild: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Stort uppdrag. Domino Kai Långström är både stolt och hedrad. Han har blivit invald som ordinarie ledamot i regeringens nyinrättade råd för romska frågor.

GÄVLE
Domino Kai Långström, 28 år, från Gävle skiner som en sol.
Han har precis fått beskedet.
Domino Kai är invald som ordinarie ledamot i regeringens nyinrättade råd för romska frågor.

Annons
Statsrådet Mona Sahlin är rådets ordförande.
Tillsammans med romska representanter från hela landet, Näringsdepartementet, Integrationsverket, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering samt Svenska Kommunförbundet har Rådet för romska frågor i uppgift att "vara nationellt pådrivande i arbetet med att främja romernas situation i det svenska samhället".

"Stolt och hedrad"
- Jag känner mig både stolt och hedrad, säger Domino Kai. Det finns så otroligt mycket att uträtta och jag ska försöka förvalta detta förtroende. Det finns något brinnande inom mig som jag kan använda nu.
Domino Kai är utbildad dramapedagog och har kämpat för romernas rättigheter i många år. Bland annat som sekreterare i Romernas Riksförbund och som ledamot i Sweblul styrelse som kämpar för de nationella minoriteternas språk.
När regeringsförklaringen kom i oktober meddelade regeringen att man ville inrätta ett helt nytt råd för romska frågor.
- Jag visste att jag var nominerad. Men jag blev förvånad att jag blev invald, eftersom jag är så ung. Det gläder mig att det är en förändring på gång även där. För så är det ju i många kulturer, att det är de äldre som leder.
Första mötet med rådet sker den 19 februari. Domino Kai har redan massor av nedskrivna tankar om vad han vill förändra och hur det kan åstadkommas.

Utbildning viktig fråga
Han tycker att utbildning, arbete och barn, är viktiga områden om man vill förbättra för människor. Domino Kai är upprörd över att många vuxna romer tvingas ta studielån för att läsa in grundskolan. Det blir en tung skuld att bära, som också känns orättvis.
- Man ska inte behöva ta lån för att läsa in grundskolan, tycker jag. Att erbjudas socilabidrag är inte heller något bra alternativ. Det är precis sådant som romerna behöver komma bort ifrån. Vi behöver äntligen få känna oss självständiga.
Ett annat förslag som Domino Kai vill driva igenom är att införa "romernas kultur och seder" i den svenska läroplanen. Romerna är inte som många tror, en homogen grupp, utan många olika grupper som skiljer sig i seder och bakgrund.
- Med kunskap ökar förståelsen, säger han klokt. Det skulle vara så härligt om de andra barnen i skolan, som kanske blivit tillsagda av sina föräldrar att akta sig för de där konstiga människorna med konstiga kläder, kom på själva att de är inte så konstiga egentligen.

Stort ansvar

Domino Kai känner sig privilegierad som är född i Norden, här har utvecklingen gått längre än i många andra länder.
- Det ligger ett extra stort ansvar på oss, att inte glömma den övriga världen. I mitt nya uppdrag får jag möjligheten att förmå Sverige att trycka på andra länder som inte uppfyller de mänskliga rättigheterna.
Domino Kai har redan pendlat i några år och kommer att behålla både Gävle och Stockholm som sina städer. I Gävle har han ett värdefullt nätverk som han kan få nytta av. Han har redan bra kontakt med flera lokala politiker.
Men det finns en betydligt äldre dam som betyder mycket för Domino Kai.
Han fingrar på ett vackert kort med en lång text skriven av Rosa Taikon. Det kom härom dagen och där tackar hon och uppmuntrar honom att fortsätta sin kamp för romernas rättigheter.
Och det tänker Domino Kai göra.

HELEN GRANDITSKY
026-15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons