Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill förenkla för vindkraftsbygge

Regeringen vill snabba på tillståndsgivningen för vindkraften.
I en remiss till Lagrådet föreslår regeringen att kravet på bygglov i princip ska slopas om vindkraftverket fått miljötillstånd.

Annons

I dag krävs i allmänhet både miljötillstånd och bygglov innan ett vindkraftverk kan byggas. Regeringens förslag innebär att lokaliseringen i framtiden ska ingå i miljöprövningen. Därmed begränsas möjligheten att överklaga för grannar till vindkraftverket

Redan tidigare har regeringen anslagit 165 miljoner kronor för att snabba på vindkraftsutbyggnaden. Pengarna har bland annat gått till medel för översiktsplanering och medel för kortare handläggningstider på länsstyrelser och miljödomstolar.

I hela Sverige finns i dag sex vindkraftsparker i drift, och tio under uppbyggnad. Ytterligare 18 har fått tillstånd. Tillsammans kommer de att producera cirka 10 TWh el.

Om alla planer på vindkraftsatsningar runt om i Sverige förverkligas skulle vindkraftverken i framtiden kunna ge mer än 55 TWh el per år, ungefär lika mycket som Sveriges kärnkraftverk producerade förra året.

Mer läsning

Annons