Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt förhörde polis

/
  • Moderatledaren Fredrik Reinfeldt lyssnade till Torleif Michel och Torbjörn Tomtlund under ett möte på ett kafé i Gävle i går. Mötet kom till stånd efter ett öppet men anonymt brev i slutet av förra veckan. Där listade brevskrivare flera brister inom polisen. Foto: Gun Wigh

GÄVLE I går besökte moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt Gävle. Anledningen var brevet som krävde länspolismästarens avgång, ett brev som var anonymt men som 100 poliser sades stå bakom.

Annons
Moderatledaren ville förhöra sig om läget inom Gävlepolisen. Påverkades brottsbekämpningen av de brister som togs upp i ett öppet brev som GD rapporterade om i fredags?
Yttre befälet på ordningspolisen, Torleif Michel, deltog i mötet efter en hastig genomläsning av brevet.
- Det finns sex poliser i yttre tjänst i Gästrikland. Vi hinner med att åka på det akuta. Men inte att vara synliga och inge trygghet, säger Michel inledningsvis.
Cheferna inom närpolisen sjukskriver sig ofta.
Det beror enligt Torleif Michel på att de får för många uppdrag att lägga till huvudansvaret, att vara chef för de som arbetar i polishuset.
- Deras tjänster äts upp. En chef på ett privat företag som ansvarade för lika många skulle i vart fall ha en sekreterare som skrev åt honom, jämför polismannen.

Periodplaneringen, att de enskilda poliserna själva lägger in vilka skift de jobbar på villkoret att det finns minimi-bemanning, fick sig en känga. Den trygghet som de gamla turlagen innebar, när en och samma grupp alltid jobbade samma skift, försvann.
- Allmänheten tycker synd om oss. Vi hinner inte med en bråkdel av det vi tänkt oss. När det är ont om poliser frodas brottsligheten, säger Torleif Michel.

Inför nästa val hoppas moderaterna rycka regeringsmakten ur händerna på statsminister Göran Persson - enligt Fredrik Reinfeldt är rättsväsende och brottsbekämpning en prioriterad fråga i den målsättningen.
- Thomas Bodström och regeringen säger att de satsar, men jag förstår inte vad de pratar om, säger moderatledaren.
Om den borgerliga sidan vinner det kommande riksdagsvalet väntar mer pengar till polisen.
Men det ska inte bli några skattehöjningar.
- Vår finansiering betyder utgiftsminskningar på andra områden, som sänkta ersättningsnivåer, säger Fredrik Reinfeldt.
Mötet mellan Fredrik Reinfeldt, Torleif Michel och utredaren Torbjörn Tomtlund hade initierats av bland andra moderaternas representant i polisstyrelsen, Lennart Nygren.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons