Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord i fortkörare i Valbo

/
  • Polisens mobila kameraskåp registrerade hundratals fortkörare. Trafikpolisen Mats Nauwelaertz de Agé kollar att kameraskåpet är rätt vinklat där det står intill vägbygget i Valbo.

Två dagars fartmätning med polisens mobila kameraskåp på motorvägen vid Valbo Köpcentrum gav skräcksiffror. Snudd på svenskt rekord tror trafikpolisen om sex timmars mätning i tisdags.

Annons

Var tredje bil körde fortare än tillåtna 70 förbi vägarbetet. Hundratals syndare klarar sig på grund att trafiken var så tät att tekniken inte hann med. Åtta förare riskerar körkortet och drygt 200 böter.

Släpvagnen med fartkameran stod uppställd i skydd bakom en däcksbarriär vid en av två skyltvagnar som leder om trafiken i riktning mot Gävle till omkörningsfältet. Anledningen är att påfartsrampen för trafik österut från Överhärde, väg 56 och Valbo Köpcentrum är avstängd. Där grävs för gång- och cykeltunnel mellan Valbo Köpcentrum och nyöppnade Valbo Köpstad.

Motorvägstrafiken österut styrs av två skyltvagnar och koner in i det vänstra körfältet förbi vägarbetet. Detta för att fordon som ska ut på motorvägen österut via en provisorisk påfart ska få en chans att accelerera ostört i det högra körfältet.

Vägjobbarna vittnar om att många på väg österut på motorvägen kör väldigt fort och att många bilister som kommer på den provisoriska påfarten blir så osäkra/rädda att de ibland stannar av rädsla att bli påkörda. Osäkerheten är störst när det är mörkt.

– Jag kan säga att jag var riktigt rädd när jag hämtade vagnen när det mörknat i tisdags. Många körde väldigt fort, berättar trafikpolisen Mats Nauwelaertz de Agé.

När han läste loggen besannades känslan. Under sex timmar passerade 1 346 fordon. 420 av dem, alltså vart tredje fordon, körde i mer än 70 kilometer i timmen. 249 av dem höll över bötesgränsen som är 76.

Nära 100 förare i bötesgruppen undgick att bli fotograferade. Största anledningen är att trafiken bitvis var så tät att tekniken inte hann med alla.

163 förare blev fotograferade. Dessa ärenden finns nu vid polisens ATK-enhet i Kiruna för utredning. I går tillkom ytterligare 42 rapporter av de 721 fordon som passerade vagnen under knappt fyra timmar. I förrgår var topphastigheten 124 och i går 101.

Kommissarie Anders Drugge är enhetschef i Kiruna. Han konstaterar att de mobila enheterna ger större andel fortkörningar än de 980 fasta skåpen.

– Överraskningseffekten blir naturligtvis större för de mobila mätstationerna. Kameraskåpen leder dock till lägre medelhastighet, vilket är avsikten.

Drugge vet inte om de mobila mätstationerna ger en annan uppklarningsprocent än de fasta skåpen.

– De är så pass nya ännu. Vi hade utbildningar på dem under större delen av förra året.

Gävleborg var försökslän och här inleddes fartmätningar med den nya typen av mobila skåp redan 2007. Gävleborg hade tidigare en rörlig mätstation i en hästfinka.

Resultatet av veckans mätningar vid Valbo Köpcentrum har fått trafikpolisen att besluta om en uppföljning i början av nästa vecka.

Mer läsning

Annons