Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekryteringen ska präglas av mångfald

/

Informella vägar och chefers ”magkänsla” ska inte få styra rekryteringen till Gävle kommun. Snart drar projektet Mångfald och rekrytering igång då över 400 chefer ska få utbildning.
– Olikheter behövs för att utvecklas, säger projektledare Moa Hjertson.

Annons

Projektet kommer att pågå under hela 2009 och syftet är att få bort omedvetna strukturer som kan styra valet av personal.

– Vi ska tänka bort kön, hudfärg, sexuell läggning... Det ska inte finnas med som en omedveten spärr när man rekryterar, säger initiativtagaren Kajsa Svaleryd som jobbar som jämställdhets- och mångfaldsstrateg.

Totalt ska 405 chefer genomgå utbildningen tillsammans med 150 PA-konsulter (personaladministratörer) och andra som brukar sitta med i samverkansgrupper vid rekryteringar.

– Tanken är att ge en säkerhet, både för de som jobbar med rekrytering och de som söker jobb. Om någon känner sig diskriminerad ska det finnas dokumentation över vad man har gjort och varför, säger Moa Hjertson.

Hon ägnar sig åt att kartlägga varje steg i en rekrytering och skriver ned en checklista som cheferna ska kunna använda under processens gång. Till exempel vad man ska ha tänkt igenom innan man sätter in en jobbannons i tidningen och vilka frågor som alla intervjupersoner ska få.

– Cheferna ska bli bättre på att fram tydliga kravprofiler för att vara säkra på att de går på kompetens och inte på magkänsla när de anställer.

Felrekryteringar kostar dessutom pengar.

– Att ha en person som inte fungerar på sitt arbete blir självklart dyrt i längden, säger Moa Hjertson.

I kommunens integrationsplan står att Gävle kommun ska vara ett föredöme när det gäller integration på arbetsmarknaden genom att verka för att personalstyrkan motsvarar de utrikesföddas andel av befolkningen.

I dag är 10,2 procent av Gävles befolkning född i ett annat land. Av personalstyrkan i kommunen är 9,3 procent födda utrikes. Om man även räknar in de anställda som är födda i Sverige men som har två föräldrar från ett annat land så kommer andelen upp i 11,3 procent.

Omvårdnadsförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen och socialförvaltningen är de förvaltningar som har flest anställda med utländsk bakgrund.

Mer läsning

Annons