Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn har inga pengar

GÄVLE - Vi försöker göra så gott vi kan med de resurser vi har. Men vi har inte råd att sätta in extra personal.
Det säger Inger Andersson, rektor på Pingeltorpsskolan i Sätra.

Annons
Hon är inte ensam om att vilja ha mer resurser till skolorna för att ge mer hjälp åt barn med särskilda behov.
- Det tror jag att alla rektorer skulle vilja ha. Det är svårt att säga att just vår skola skulle behöva mer än andra skolor. Jag vet ju bara vilka problem våra elever har, inte hur det är i andra skolor, säger hon.

I dag finns det en speciallärare på Pingeltorpsskolan som ska hinna hjälpa alla elever i klass 1-5. Pengar till elevassistenter finns inte. Inte heller har man råd med en liten grupp för de elever som har svårt att orka med att arbeta i stora klasser, som man tidigare hade.
När man inte har resurser till extra personal återstår att hänvisa de elever som har störst behov till en resursskola.
- I det här fallet tror jag att det är en bra lösning, säger Inger Andersson.
Resursskolorna ska vara den sista möjligheten när de vanliga skolorna uttömt sina möjligheter, säger Annelie Törnblom, chef för PQRS, dit bland annat specialpedagoger och resursskolor hör:
- I första hand ska man anpassa skolmiljön efter elevernas behov. De flesta skolorna gör om i sin organisation så att de får en mindre grupp hela dagen eller en del av dagen, säger hon.
- Vi ger stöd och råd till personalen på skolorna om hur de kan göra för att det ska fungera. Det kan gälla hur miljön kan ändras, eller olika aktiviteter man kan pröva.

Annelie Törnblom blir förvånad när hon hör att Pingeltorpsskolan inte har någon liten grupp.
- Det låter konstigt, för alla barn har rätt till det stöd de behöver. Men har skolan och föräldern tillsammans kommit fram till att det bästa är att söka till en resursskola så är det säkert så. Rektorerna har så stor erfarenhet av att barn med särskilda behov de säkert kan bedöma det, säger hon.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons