Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoverat hus snart klart för inflytt

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Solig hall. Det gula och gröna i glaset går igen lite varstans i huset. Ett rum har milt gula väggar, ett annat ljust gröna medan övriga väggar fått beigevita nyanser. Hyllorna med knoppar för hattar låg i källaren men pryder nu åter sin plats i entrén. Här är panelen grön men i resten av huset är den gråvit.

Ljuset spelar i det gamla huset. Det kommer från flera håll, söker sig in genom små och stora rutor, några raka, några välvda.
Rummen har fina proportioner, nästan kvadratiska.

Annons
Det är sånt som får en att önska att man hade 3,6 miljoner och lite till. Lite till för att betala pigan, hon som ska springa i trapporna när man trycker på den fullt fungerande signalanordningen. Då kommer hon med ved till kakelugnen eller med mogonkaffet till balkongen utanför sovrummet.

Så där kan man fantisera när man går på husesyn i villan på Runebergsvägen 17. Huset byggdes 1914-15 av Ruben Löfgren, han hade galoschfabrik enligt vad dagens ägare, John Nordberg vet. Och ända sedan dess har familjen bott i huset. För ett par år sedan dog dottern Sara Löfgren och sedan har dess har huset stått tomt.
I mars köpte John Nordberg huset och började renoveringsarbetet. Allt i huset var original men hårt slitet. Köksinredning och serveringsgångens skåp har bytts ut mot nytt i nygammal stil men färgsättningen, gräddgul är densamma.
Placeringen av inredningen följer det ursprungliga köket så det blev inte direkt något arbetskök, mera snyggt än praktiskt och med kyl, frys och ugn i trendigt rostfritt. En ny öppning ovanför diskbänken mot matrummet utanför ger genomströmmande ljus.

Alla dörrar och fönster är de ursprungliga med vackra jugendhandtag. Inget trä var dåligt utan, som så ofta med gammalt friskt och starkt virke, behövde bara skrapas och målas. Nå, bara och bara, att fixa 85 fönster kräver sin man.
I nedervåningens hall pryds dörrarna av glas i milt grönt och gult, färger som återkommer i huset. John Nordberg har inte valt tidstypiska tapeter utan hållit sig till neutrala mönster som ger intryck av enfärgade väggar. De breda panelerna som här och där går högt upp på väggarna är gråvita.
Nytillverkade "bakelit"-kontakter och strömbrytare är på plats. De gamla järnelementen på fötter har tagits bort, rustats upp och ställts tillbaka. Om det blir fjärrvärme eller jordvärme de ska fyllas med är ännu inte klart.
Men under de nymålade väggarna och de nyslipade golven är det mesta utbytt, stammar och elledningar och nu håller John och hans tre medhjälpare som bäst på att riva ut källaren och bygga relaxavdelning där. Bastu och bubbel och allt som hör till ska det bli.
Tre rum, köket och tvättstuga finns på nedervåningen.
En trappa upp finns tre rum, kakelugn och fyra smårum där de sluttande jugendformerna ger lustiga linjer. Ett av de rummen har gjorts om till ett modernt duschrum.
Allra högst upp finns vinden, oinredd men med härliga fönster och stora möjligheter för den som inte tycker att nära 300 kvadrat räcker.
Tegeltaket är omlagt, det förra var från 1953, en uppgift som fanns under tegelpannorna. Nu finns det ett nytt budskap med årtalet 2002 för nästa takläggare att upptäcka.
Och om inte två balkonger och en veranda räcker finns 1 832 kvadratmeter tomt att tumla runt på.
John Nordberg har ett par hugade spekulanter men ingen har bestämt sig så än är det en öppen fråga om huset ska säljas eller hyras ut.
Med värme och allt blir hyran 18 000 kronor i månaden.
Det är inte det första huset som John Nordgren rustat men det känns ändå att lämna ifrån sig huset nu när det - efter många, många arbetstimmar blivit klart. Men i vår när källaren också är färdig väntar nästa projekt.
I Lexe finns en tomt och där ska ett hus byggas.

Lotten Löfblad
026-15 96 59
lotten.lofblad@gd.se

Mer läsning

Annons