Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatiker vill inte förlora sina läkare

/
  • Arkivbild Kritisk. För reumatikerna i Gävleborg vore det mycket olyckligt om landstinget slutade bedriva reumatikervård i egen regi, säger Kerstin Westin, ordförande i reumatikerföreningen i Gävle.

GÄVLE
Länets reumatiker riktar hård kritik mot förslaget att låta sjukhus utanför länet ta över stora delar av specialistvården i Gävleborg. De är rädda att förlora närheten till sina specialistläkare.

Annons
- Det här går stick i stäv med det vi kämpat för i så många år, säger Kerstin Westin, ordförande i reumatikerföreningen i Gävle.

Sparförslag
Det sparförslag som länsgruppen i internmedicin lade fram i förra veckan har retat upp både berörda läkare och patienter. Få tycks gilla idén att landstinget inte längre ska bedriva specialistvård i egen regi med egna läkare utan köpa vården från sjukhus i andra län.
I går berättade GD om njurspecialisternas kritik. I dag är det reumatikernas tur att vädra sitt missnöje.
- Vi är naturligtvis rädda att förlora de få reumatologer som finns i Gävleborg. Det här förslaget är ett slag i ansiktet på dem, säger Kerstin Westin.
I dag finns fyra reumatologer i Gävleborg, tre av dem hör hemma på länssjukhuset. Men de fyra jobbar endast deltid med reumatologi och uppfyller tillsammans knappt två heltider. Det är alldeles för litet, tycker reumatikerna. Men de tror inte att reumatologerna blir fler om de ska köpas in från till exempel Falun.
- Man borde värna om de reumatologer man har i stället för att skrämma bort dem, säger Kerstin Westin. De ekonomiska resonemangen är märkliga, tycker hon
- Ena dagen sägs det att landstinget ska sluta hyra in stafettläkare eftersom det är så dyrt. Andra dagen kommer förslag om att man ska köpa in alla specialister utifrån. Det om något måste ju bli väldigt dyrt.

Folksjukdom
Hon tycker att det är fel att kalla reumatologer för "superspecialister". Det ger intryck av att de sysslar med något mycket perifert.
- Reumatism är faktiskt en folksjukdom. Var tionde svensk har en reumatisk sjukdom.
Varför är det då så nödvändigt med reumatologer på nära håll?
- Reumatologerna behövs för att kunna ge kortisoninjektioner i leder. Det är inget som allmänläkare klarar av. Det har också kommit flera nya effektiva läkemedel som inte kan ges utan tillsyn av specialist, säger Kerstin Westin.
Reumatikerdistriktet i Gävleborg har skrivit till landstingsstyrelsen och ställt en rad frågor kring sparförslaget. Förslaget har lagts inom ramen för det pågående "Dela-fördela-projektet" i landstinget. Totalt ska kostnaderna för specialistvården i länet sänkas med 75 miljoner kronor. Under hösten kommer ett färdigt förslag att tas fram och beslut att fattas.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons