Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatikervården drabbas hårt

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM En fingervisning. Reumatikern Kerstin Westin anser att Socialstyrelsens förslag pekar åt helt fel håll.

GÄVLE
Ett allvarligt hot mot reumatikervården.
Så beskriver specialistläkare och patientföreträdare Socialstyrelsens förslag till ny indelning av läkarspecialiteter.

Annons
- Det är anmärkningsvärt att man vill spara på en patientgrupp som redan är åsidosatt, säger Sven Tegmark, reumatolog vid länssjukhuset i Gävle.
Representanter för reumatologerna och reumatikerna över hela landet kallade i går till presskonferenser för att protestera.
Enligt Socialstyrelsens förslag ska dagens 62 medicinska specialiteter samlas i 28 större basspecialiteter.
Bakgrunden är att svenska specialistläkare anses vara för smala i sin kompetens, något som lett till en fragmentisering av sjukvården. Patienterna tvingas söka flera läkare för att få hjälp, menar Socialstyrelsen.

Internmedicin
Reumatologin är ett av de områden som tappar sin nuvarande ställning och blir en grenspecialitet under internmedicin.
För att bli reumatolog i framtiden måste man först ha en utbildning som internmedicinare i botten, något som kan förlänga utbildningstiden med cirka två år.

Degraderade
Reumatologerna känner sig degraderade. De befarar att deras specialkunskaper inte kommer att tas till vara i den nya modellen.
I stället för att ta hand om reumatiker kommer de att få stå på akuten och sköta allmän akutvård.
- Det här är Socialstyrelsens sätt att lösa läkarbemanningen på akutmottagningarna, konstaterar Sven Tegmark syrligt.
Han tror att möjligheterna att rekrytera reumatologer kommer att försämras.
- Det är särskilt olyckligt för oss i Gävleborg där vi har alldeles för få reumatologer redan i dag, säger han.
Totalt finns just nu 2,6 reumatologtjänster i Gävleborg. Det skulle behövas minst det dubbla för att behovet skulle täckas, anser både läkare och patientorganisationer.

Specialisterna behövs
Även om en del av reumatikervården flyttats ut från sjukhusen till primärvården behövs specialisterna fortfarande. På senare år har de fått en viktig roll i samband med att nya läkemedel mot reumatism utvecklats.

Uppföljning nödvändig
- Vi har i dag effektiva läkemedel som om de sätts in i ett tidigt skede kan stoppa förstörelsen i lederna. Patienterna kan leva utan värk, fungera socialt och ha ett arbete. Men det finns risker med läkemedlen och det är nödvändigt med regelbunden uppföljning hos specialist, säger Sven Tegmark.
Kerstin Westin, Reumatikerdistriktet Gävleborg, är rädd för att även forskningen kring reumatiska sjukdomar kan komma att stanna av om förslaget blir verklighet.
- Vi hoppas alla att man ska kunna lösa gåtan och hitta ett sätt att bota sjukdomen. Men det här är ett steg i helt fel riktning, säger hon.
I Sverige finns cirka 200 000 personer som är i behov av reumatologisk specialistvård.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons