Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ricky - expert på träd

/
  • Foto: NICK BLACKMON Arborist. Ricky Morelli är utbildad trädexpert och har många synpunkter på hur träd ska skötas. Trädets egna behov står i centrum.

GÄVLE
Målet är att vartenda träd i Gävle ska föras in i en databas, numrerat, fotograferat och diagnosticerat.

Annons
Ricky Morelli, parkingenjör och arborist på Tekniska kontoret i Gävle, håller på att inventera de uppskattningsvis 17 000 park- och gatuträden i Gävle.
- Jag har hunnit titta på ungefär 2 000 träd hittills, säger han.
Ricky Morelli har en brokig bakgrund. Han kommer från Vancouver i Kanada, där han bland annat haft en musikbutik, spelat i ett band och arbetat i ett av de stora fastighetsföretagen. Sedan sadlade han om och utbildade sig till landskapsingenjör. I Kanada innebär det att han också fick utbildning till arborist - trädexpert.
- Bara i British Columbia som jag kommer ifrån finns det 400 arborister. Varenda kommun har en och varenda golfbana också. Men i Sverige är det ovanligt, det har inte funnits någon utbildning här. Det finns bara ett par arborister i hela landet, säger han.

Mycket att göra
Att Ricky Morelli sedan tre år bor i Sverige beror på hustrun Agneta, som han träffade på julafton 1986. De har tidigare gjort ett par försök att flytta till Sverige, men den här gången, med bostad i Hillevik och jobb på parkavdelningen i Gävle, tycker Ricky Morelli att han hamnat rätt.
Det finns mycket att göra för en arborist i Sverige, tycker han:
- I Sverige har man inte satsat så mycket på forskning om trädvård. Det finns många metoder för trädvård som tagits fram i England eller USA som inte kommit hit ännu, säger han.

2 000 mår dåligt
Minst 2 000 gatuträd i Gävle mår dåligt, menar Ricky Morelli. De har skadats genom att de blivit påkörda eller felaktigt beskurna, eller också genom att de inte har tillräcklig plats för att rötterna ska kunna utvecklas. Gräver man av rötterna för nära stammen dör trädet, även om det ofta tar tio till 15 år.
En del har gjorts i bästa välmening, till exempel när man föryngringsbeskurit träd, men visat sig vara till skada. Synen på vilka metoder som är bra har förändrats kraftigt under åren:
- Jag har sett skillnaden själv. När jag var tio år var jag med min morfar, som var trädgårdsmästare, och beskar träd. Då beskar man träden kraftigt och sedan målade man snitten med lack eller asfalt. I dag anser man att det är helt fel, säger han.
Det är trädet i sig som står i centrum för en arborist. Arboristen ska kunna beskära trädet, men han/hon ska också kunna bekämpa insektsangrepp och svamp och veta hur man planterar det på rätt sätt, för att det ska ha en chans att leva länge.
Dessutom ingår det i arboristutbildningen att man ska kunna klättra omkring i trädkronorna med en motorsåg för att kapa grenar. Men Ricky Morelli slår i från sig. Gävleborna kommer inte att få se honom klättra omkring i något träd.
- Det där är för unga människor. Jag är 48, jag är för gammal. Jag kan möjligen tänka mig att åka upp i en skylift, säger han.
Det behövs mer kunskap om träd, tycker Ricky Morelli. I mars ska han arrangera en studiedag tillsammans med en kollega från Falun. Och dessutom har han stora planer för kommunens hemsida.
- Jag vill att man ska kunna läsa på kommunens hemsida hur man beskär träd. Människor som till exempel har ett förvuxet äppelträd i trädgården tror ofta att man kan göra hela beskärningen på en gång. Men det är bättre att ta lite i taget, höst och vår, under tre år, säger han.
-Hur man ser att ett träd är farligt vill jag också lägga in i på hemsidan, säger han.
Det absolut största projektet när det gäller träd i år är allén på Storgatan i Forsbacka som ska fällas för att ersättas av unga lönnar. Först var det meningen att de nya lönnarna skulle planteras till hösten, nu börjar Ricky Morelli luta åt att de får bättre start om man väntar till nästa vår med planteringen.

Annan bedömning
Att allén verkligen behöver förnyas står han dock fast vid, trots att han upptäckt att Vägverkets landskapsarkitekt gjort en helt annan bedömning.
I en nyutkommen bok om landsvägsalléer skriver Vägverket att allén i Forsbacka just nu inte har något skötselbehov.
- Jag förstår inte vad de menar. 40 procent av träden är dåliga, säger Ricky Morelli och visar på bilderna han lagt in i databasen. Där finns bevisen.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons