Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rider i helgons spår

GÄVLE
De närmaste sex veckorna ska Emma Classon tillbringa på hästryggen. Tillsammans med två andra medlemmar ur kulturhistoriska föreningen i-kult, ska hon utforska Nordens största pilgrimsled.

Annons
Resan börjar i Selånger och slutar i Nidaros, Trondheim. En sträcka på 60 mil. Enligt vissa uppgifter red den heliga Birgitta den leden 1339. Själv har hon aldrig skrivit något om det men hennes dotter ska ha berättat om pilgrimsfärden. För Emma Classon har det ingen större betydelse. Hon ser färden som ett äventyr, en tid för eftertanke, att förstå medeltidens levnadssätt och god tid för att stressa av.
- Första veckan är man nog stressad men sen tar man det nog lugnt.

Egentillverkat
Emma Classon är före detta gävlebo men flyttade från Gävle för tio år sedan efter att ha gått ut hantverksgymnasiet på Polhemsskolan. Efter det har hon bland annat bott i Stockholm och utbildat sig till modist, båtbyggare och teaterkostymör. Utbildningar hon haft nytta av när hon tillverkat sin utrustning. De tre ryttarna, förutom Emma, Annika Hammarström och Lars Lundh från Karlskoga, rider nämligen i tidstypiska kläder.
- All utrustning är handsydd. Vi har använt ull, lin och vaxad tråd. Bara i kjolen är det sju meters vidd. Skor och stövlar har vi beställt. Vi får nog skavsår i början eftersom sullädret är hårt men när vi väl gått in dem kommer de nog vara de skönaste skor vi haft.

Lånat hästar
Det var för nästan två år sedan som de tre kläckte idén om en tidstypisk pilgrimsfärd. De var på väg hem från medeltidsveckan på Gotland när de började spåna. Det sista året har de arbetat intensivt med att få ihop utrustning, pengar och inte minst hästar.
- Det är fyra norska fjordhästar. Vi har lånat dem från Norge så nu rider vi hem dem.

Nyinvigd väg
1300-talets pilgrimsresor var ett sätt för folk att komma ut och se något av världen och att få sprida nyheter. Nu är det i stället själva pilgrimsfärden som är nyheten. Men så förbjöds också pilgrimsvandringar i samband med reformationen. Inte förrän för tre år sedan återinvigdes den led som Emma Classon nu ska bese.
Utan sponsorer hade resan aldrig blivit av. På medeltiden var det pilgrimerna som var "sponsorer" och gav offergåvor till kyrkorna. Rikast av dem alla blev katedralen i Nidaros som än i dag är Nordens största medeltidsbyggnad. Nidaros är också slutmålet för kulturföreningen och de hoppas nå det i slutet av juli.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons