Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktig gästhamn saknas

GÄVLE
Det finns några platser att välja för den som kommer som båtturist till Gävle.
Ingen av dem är dock en komplett gästhamn.

Annons
Catarina och Johan, som intervjuas i artikeln här ovan, är medlemmar i Surfingklubben och får därför ankra gratis första natten vid Huseliiharen. Stannar de längre kostar det. Dusch, toaletter, restaurang finns. Dessutom trevlig miljö.
Vid Södra Skeppsbron finns bara en boj kvar. Kajen är hög vilket gör det svårt att fendra av för en normalstor segelbåt. Stället för turistbroschyrer gapar tomt. Inte mycket till utsikt med skräpigt Alderholmen på ena sidan och fula företag på andra. Kissnödiga båtgäster hänvisas ända till Huseliiharen. Tur att det är gratis.

Service i Fliskär
Fliskär är mer en servicehamn än en gästhamn. Bränsle, el, vatten och marinbutik finns. Dessutom går det att få både små och stora reparationer utförda. Nära till Bomhus centrum för den som behöver handla eller uppsöka apotek. Trist varvsmiljö.

Granskär med i guiden
Granskär finns för första gången med i gästhamnsguiden. Länsstyrelsen sköt till pengar förra året och nu finns el, bojar, bryggor, dusch och bastu men det går inte att handla, kasta sopor eller fylla på färskvatten.
Södra Skeppsvarvets båtklubb vid Steneborgskanalen är en pärla för turister med småbåtar med utsikt och närhet till såväl gasklockor som briggen Gerda-området. Nära också in till centrala Gävle. Vatten, el och toalett finns och dusch är på gång.

Arrende på ett år
Frågan är om båtklubben får vara kvar. Arrendet skrivs på ett år i taget. Inga speciella gästplatser finns men är någon tom plats nekas ingen att ankra. Kan vara svårt att ta sig in eftersom flera vrak ligger i ån.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons