Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ringholm kan fråga Lund

/
  • Arkivfoto:GUN WIGH Lund byter Bryssel mot Rosenbad.  Gunnar Lund har många år som politisk tjänsteman bakom sig. Nu tar han steget till ministertaburetten.

GÄVLEHan går direkt från ambassadörsjobbet i Bryssel till hetluften på hemmaplan som biträdande finansminister i s-regeringen.

Annons
Civilekonomen Gunnar Lund, 55 år och med rötterna i Gävle, blir den som får hålla i de svenska förhandlingarna om ett EMU-medlemskap.
- Nu går vi in i ett skede med en folkomröstning. När det är överståndet och det har blivit ett ja så får jag gå in och diskutera med EU, säger han.

Tio år med EU-frågor
Det är han van vid efter att ha jobbat i tio år på heltid med EU-frågor.
Han höll i de svenska medlemskapsförhandlingarna vid inträdet den 1 januari 1995 och har sedan varit med och tagit fram de senaste EU-fördragen.
Sedan 1999 har han arbetat som ambassadör vid Sveriges beskickning i Bryssel.
Han är själv övertygad om att det var erfarenheten inom EU-arbetet som gjorde att statsminister Göran Persson frågade om han ville bli statsråd.
- Det var oväntat att få ministerjobbet. Men samtidigt hade jag inte ansett att det var helt uteslutet, menar han.
Tillsammans med kommunministern Lars-Erik Lövdén blir han nu biträdande minister på finansminister Bosse Ringholms finansdepartement,. En återkomst eftersom han jobbade vid departementet mellan 1976 och -95, bland annat som statssekreterare åt de båda s-finansministrarna Kjell-Olof Feldt och Allan Larsson.
Han är helt övertygad om att det är en fördel med det nuvarande EU-medlemskapet och ett insteg i valutaunionen.
Varför bör gästrikarna rösta ja till EMU?
- Alla ska göra det. Det är bra för ekonomin och ger ett mer fullvärdigt deltagande i unionen.
När en folkomröstning kan bli av vet han dock inte.
Förutom i EMU-frågan får han förstås användning av sina gedigna kunskaper om EU även i det vardagliga arbetet. Något som är nytt för honom är dock finansmarknadsfrågorna, som han ska inleda statsrådskarriären med att läsa in sig på.
Steget från att jobba som politisk tjänsteman till att bli statsråd är stort vad gäller mediernas uppmärksamhet. Även om han varit påpassad även nere i Bryssel så hamnar han förstås betydligt mer i offentligheten nu.
- Jag får ju ett större ansvar att axla själv. Men det ska nog gå bra, tror han.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons