Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att drogen drabbar Gävle

/
  • Foto: PPCM/Scanpix Sällsynt i Gävle. Kokain har hittills varit ovanligt i Gävle, men nu har tre beslag gjorts under kort tid.

GÄVLEJohnny Gustavsson, socialtjänstens drogsamordnare, är redan informerad om de senaste dagarna kokainbeslag.Han är dessutom en av de personer som har bäst överblick och störst kunskap om narkotikasituationen i Gävle.

Annons
Beslagen kommenterar han så här.
- Det är mycket ovanligt. Vi har fått resultaten från polisens urinprover i tre års tid. Inget, utom möjligen något enstaka, har varit positivt för kokain, säger Gustavsson.
Han utesluter inte att det är fråga om ett trendbrott och att den tunga drogen som kanske mest förknippas med innekrogarna kring Stureplan i Stockholm city nu även vinner mark bland konsumenter i Gävle.
- Man hoppas inte det. Men när man som nu har tagit tre stycken måste det innebära att det finns en marknad.
Som tung narkotika skiljer sig kokainet från det bland Gävles missbrukare helt dominerande amfetaminet.
- Det är dyrare och har en kraftigare "kick" som också går över fortare, säger Gustavsson.
Skillnaderna har flera konsekvenser. Flertalet narkomaner finansierar sitt missbruk genom att begå brott. De stjäl föremål som de säljer och förtjänsten används att köpa mer droger. Eftersom kokainet är dyrare krävs det större summor för att köpa tillräckligt.
Eftersom ruset går över fortare måste kokainisten köpa mer droger fortare än amfetaministen.
Den narkotikarelaterade brottsligheten riskerar därför att öka.
Även andra orosmoln bör nämnas. Redan har Subutexmissbruket etablerat sig i Uppsala dit det kommit från Stockholm. Subutex är ett medel som blockerar ut heroin och kan förskrivas av vilken läkare som helst.
Subutex kan också användas som en så kallad ersättningsdrog. När den som i vanliga fall används i behandlingen mot heroin ska en tablett placeras under tungan under tjugo minuter. Narkomaner som tar Subutex som drog krossar tabletten till ett pulver som löses upp i vatten och därefter injiceras.
- Det är svåra problem i Uppsala, säger Johnny Gustavsson, som nyligen varit i kontakt med Uppsalapolisen.
Om det är så att Subutexmissbruket spridit sig till Uppsala från Stockholm finns det all anledning att frukta att det även kommer till Gävle.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons