Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att ogräset tar överhand

/
  • Foto: GUN WIGH Ojämn kamp. Inger Nilsson ansar rabatten med sommarblommor i Stadsträdgården. Hon är ensam om att hålla undan ogräset som hotar att ta över.

GÄVLE
Tistlar, maskrosor, kirskål, målla.
Ogräset håller på att ta över blomsterrabatterna i Stadsträdgården.

Annons
Mot ogräset för Inger Nilsson, parkarbetare, en ojämn kamp.
- Jag hinner inte rensa bort allt. Det är för lite personal, säger hon.
På tisdagen höll hon på och snyggade till rabatten med sommarblommor i vitt och lila i Stadsträdgården. Sekatören knipsade av vissna petuniablommor i snabb takt.
- Skulle jag göra arbetet riktigt ordentligt skulle det ta två dagar att klara av den här rabatten. Nu får jag försöka klara det på en, säger hon.

Många rabatter
Förutom de tre stora påkostade rabatterna i Stadsträdgården ska Inger Nilsson också hinna rensa rabatten vid Boulognerkaféet, rabatterna i Regementsparken och de alldeles nyanlagda planteringarna vid parkeringsplatsen vid Dammbron.
- Det är svårare att hinna med i år, eftersom det tillkommit fler rabatter, säger hon.
Utöver ogräsrensning har Inger Nilsson hand om städningen av Stadsträdgården och Boulognerskogen, som tar väldigt mycket tid.
- Är det mycket nedskräpat kan det ta en hel dag bara att städa, säger hon.
- Nu när det är dåligt väder är det inte så skräpigt.

För lite folk
Lars Hiller, arbetsledare på Markbyggarna, som sköter om parkerna på uppdrag av Tekniska kontoret, ger Inger Nilsson rätt. Det är för lite folk som sköter blomsterrabatterna.
- Jag ska sätta in en person till nu, så efter den här veckan ska det förhoppningsvis se bättre ut. Vi ligger lite efter, men i förhållande till de resurser vi har så tycker jag ändå att vi klarat det hyfsat hittills, säger han.
- Vi hade ju strejken också som gjorde att vi kom efter.
Besparingarna som Tekniska kontoret genomfört innebär att det finns färre parkarbetare i år än förra året. I centrala Gävle och Boulognerområdet finns sammanlagt tio parkarbetare som ska klippa gräset, städa, tömma papperskorgar, klippa häckar, skyffla grusgångar och rensa ogräs.

Fler planteringar
Samtidigt är det fler planteringar som ska skötas om än tidigare. Både planteringarna vid Dammbron och planteringar i Regementsparken som anlades för två år sedan, har tillkommit.
- De såg inte heller så snygga ut, men dem har Inger hunnit snygga till. Men det antal planteringar vi har nu är nog på gränsen till vad vi kan klara av, säger Lars Hiller.
Nedskärningarna i Tekniska kontorets budget innebär inte bara att antalet säsongsanställda parkarbetare minskat. Man har också dragit ner på arbetsuppgifterna till en del. Det finns färre blomsterurnor på stan, man har minskat på städningen något, och man klipper mindre gräs.
Resultatet har börjat visa sig i form av klagomål från allmänheten.
- Men hittills klagar man mest på att vi inte klipper gräset som förut. Vi har dragit ner gräsklippningen med 30 procent, säger Lars Hiller.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons