Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för bolagsplundring?

GÄVLE Bolagsplundring. Så drastiskt beskriver Hyresgästföreningen i Gävle konsekvenserna av ett förslag som kommunfullmäktige i Gävle ska ta ställning till den 26 januari.

Annons
- Vi hoppas att ledamöterna avslår förslaget. Eller åtminstone att de återremitterar det och kräver att få veta vad konsekvenserna blir, säger Roberth Krantz, vice ordförande i Hyresgästföreningen.
- Principerna är så krångliga att politikerna förmodligen inte har förstått vad de kan innebära, säger Kjell Blomqvist, ombudsman i Hyresgästföreningen.
Förslaget det gäller kallas "Kalkylprinciper vid hyra och försäljning av fastigheter inom kommunkoncern", och det är de föreslagna reglerna för försäljning som upprör hyresgästföreningen.
- De innebär att kommunen kan komma att sälja förskolor eller äldreboenden för noll kronor. Tar man förslaget har man jämnat vägen för att tömma Gavlegårdarna på värde. Det är det vi menar med att man förbereder bolagsplundring, säger Kjell Blomqvist.

Förslaget innebär att om kommunala bolag, till exempel Gavlegårdarna, ska sälja en lokal som hyrs av kommunen, till exempel en förskola, till ett privat företag ska detta ske genom "transportköp" via kommunen. Kommunstyrelsen har redan sagt ja till detta på sitt decembermöte. Bara vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig. Gavlegårdarnas styrelse har redan tidigare protesterat mot principen i en skrivelse.

Transportköp innebär att kommunen först övertar lokalen till bokfört värde och sedan säljer den vidare till samma pris.
Det är detta som Hyresgästföreningen nu slår larm om, eftersom det bokförda värdet på en del lokaler kan vara mycket lågt, till och med noll kronor.
- Vår bedömningen är att man skulle göra en otrolig värdeöverföring till externa ägare på det här sättet. Man skulle dränera Gavlegårdarna, säger Kjell Blomqvist.
För kommunen skulle vinsten vara att man på kort sikt kan förhandla sig fram till en lägre hyra av de nya externa ägarna. För Gavlegårdarna skulle det innebära att man förlorar en lokal utan ersättning och tvingas slå ut sina fasta utgifter på färre hyresgäster, men högre hyror som följd.
Exakt vad det skulle innebära går inte att säga, eftersom det inte sagts vilka fastigheter som ska säljas. Det är framför allt de äldre fastigheterna som har lågt bokfört värde.

- Gavlegårdarna har sagt att man i värsta fall kan tappa 100 miljoner kronor i kassaflöde på det här sättet. I genomsnitt är Gavlegårdarnas lokaler bokförda till en tredjedel av produktionskostnaden, så det handlar om stora pengar, säger Kjell Blomqvist.
- Det är så att man börjar ana ugglor i mossen. Är det här en del av någon bytesaffär på något sätt? säger Kjell Blomqvist.
Hyresgästföreningen är missnöjd med en lång rad beslut de senaste åren som man menar mjölkar Gavlegårdarna på pengar. Men förslaget till kalkylprinciper är värst hittills, tycker Roberth Krantz:
- Det är som att välja mellan pest och kolera. Men måste jag välja så är kalkylprincipen värst, säger han.
- Om vi skulle slippa alla de andra pålagorna men får det här i stället så är vi förmodligen ännu värre ute, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons