Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv och bygg nytt

/
  • Allmänintresset av en ny arena väger tyngre än allmänintresset för att bevara Strömvallen, tycker tekniska kontoret.

Tjänstemännen på tekniska kontoret vill riva Strömvallens gamla läktare och bygga en helt ny arena med hotell och konferensanläggning intill konserthuset. Men förslaget splittrar den politiska majoriteten i tekniska nämnden inför sammanträdet i morgon.

Annons

Tjänstemännen på tekniska kontoret har valt att förorda det alternativ som företaget FastPartner vill bygga.

– Om man skulle välja ett annat alternativ så blir det kommunen själv som får stå för pengarna. Med det här alternativet har vi möjlighet att få en partner som vill stå för finansieringen, säger Dan Ageborn, kommunjurist på tekniska kontoret, som lett arbetet med att ta fram yttrandet.

I yttrandet påpekar tjänstemännen att de krav som det europeiska fotbollsförbundet UEFA ställer innebär att Gävle måste ha en ny arena klar 2014. De konstaterar att om man inte bygger en ny arena vid Strömvallen så kommer kommunen att tvingas finansiera och bekosta driften av ytterligare en arena utöver Strömvallen.

När det gäller den gamla läktaren och kulturmiljön så skriver tjänstemännen att det visserligen finns ett allmänintresse av att bevara läktaren och kulturmiljön kring Strömvallen. Men man bedömer att allmänintresset av en ny arena väger tyngre.

Det blir en grannlaga uppgift för politikerna i tekniska nämnden att enas i morgon. Miljöpartiet har sedan länge deklarerat att de är motståndare till en exploatering vid Strömvallen.

– Jag kan inte ställa upp på det här. Det är helt fel ställe att exploatera. Det blir ett helt annat område om man bygger enligt ett sådant förslag, säger Inger Schörling, MP, vice ordförande i tekniska nämnden.

Hon är kritiskt till att kommunen ska låta ett privat företag avgöra var arenan hamnar.

– Jag gillar inte det läge som har uppstått när de kan ställa krav på kommunen. Jag tycker att det är lite på gränsen till utpressning, säger Inger Schörling.

Socialdemokraterna har ännu inte haft gruppmöte och tagit ställning till förslagen. Men nämndens ordförande Anéa Elfving, S, säger att hon personligen är positiv till en ny arena med hotell och konferensanläggning vid konserthuset.

– Ja, fotbollen behöver en ny arena och det centrala läget talar för att det är rätt plats för en arena med hotell och en ny modern konferensanläggning som Gävle behöver, säger Anéa Elfving.

Hur oppositionspartierna i alliansen ställer sig till arenaplanerna är ännu oklart. Moderaternas Leif Meijer meddelade i går att han inte vill uttala sig före nämndens sammanträde i morgon.

Mer läsning

Annons