Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivstart för sparpaket - nu ryker 40 tjänster

/
  • Omvårdnads runt 3 000 anställda ska bli motsvarande 235 färre under de kommande två åren. De flesta tjänsterna, 180, ska dras in i år och redan i dag ska förvaltningen ha 40 färre årsarbetare.

GÄVLE En enig omvårdnadsnämnd klubbade sparpaketet på 70 miljoner kronor för att på två år få budgeten i balans.
Redan i dag ska enligt tidsplanen 40 av de 235 tjänsterna som ska bort ha försvunnit.

Annons
- Jag tror att alla är medvetna om obalansen och vad man måste göra. Och så är det väldigt genomarbetat, säger ordförande Vivi-Anne Sundqvist, s, om den plan för att få ekonomin i balans som nämnden godkände.
Ledamöterna hade inga invändningar att diskutera utan ställde frågor under genomgången innan det var dags för beslut.
Som GD tidigare berättat ska den största besparingen tas på personalkostnaderna, men förvaltningen hoppas klara det utan uppsägningar genom färre vikarier och omplaceringar. Omvårdnads runt 3 000 anställda ska bli motsvarande 235 färre under de kommande två åren. De flesta tjänsterna, 180, ska dras in i år och redan i dag ska förvaltningen ha 40 färre årsarbetare. Om personalminskningen inletts ser man dock först nästa vecka.
- Vi är inte överens om de gigantiska neddragningarna på 235 årsarbetare, säger Kommunals ordförande Ellinor Hedblom.

Facket har ändå godkänt planen och hon är nöjd med att vårdtyngd och grundbemanning ska ses över innan några förändringar genomförs och att personalen ska vara med.
- Det som är viktigt för oss är att de ska göra konsekvensanalyser.
Omvårdnad ska också bli bättre på att planera och organisera arbetet.
Förslaget att stänga 20 äldreboendeplatser kommer att preciseras i mars och sedan fattar nämnden beslut om det. I dag finns ingen kö och lediga lägenheter, i snitt 32 stycken enligt Vivi-Anne Sundqvist.
Planen innehåller också förslag på förbättringar, till exempel minskade sjukskrivningar och kompetensutveckling.
Formuleringen i kommunledningsmålen att "stora delar av verksamheten" ska konkurrensutsättas fick Maud Liljeqvist, v, att reagera. Vivi-Anne Sundqvist svarade att kommunfullmäktige klubbat dem, men att nämnden bestämmer om "stora delar" ska innebära fem eller 75 procent.
- Det är ingen risk med ordet som det står där.

Från ett befarat minus på cirka 70 miljoner kronor 2003 ser underskottet ut att hamna på runt 55 miljoner kronor enligt novemberprognosen.
Ekonomichef Bengt Bohman sa att det framförallt är nedläggningarna av platser på Bomhusgården och Sätrahemmet som syns. Eftersom flera poster fortfarande inte är klara reserverade han sig för de prognoser som talade om ett bokslut på drygt 45 miljoner kronor minus.
- Det orosmoment jag ser är de volymökningar som man ser inom hemtjänsten, om de kommer att fortsätta, sa han.

I år ser hemtjänsten ut att gå med 27 miljoner kronor minus. Enligt förvaltningschef Karin Lidén ska de under våren försöka hitta ett sätt att mäta utförd tid i stället för att ha en budget på beräknad tid.
- Vi ska se till att få betalt för planerad tid åtminstone.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons