Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RK hjälper till på akuten

/
  • Som volontär har Karin Åkerlind tid att sätta sig ned och prata med akutpatienterna, något som uppskattas av både patienter, anhöriga och vårdpersonal.
  • Volontärerna får rycka in och göra det som vårdpersonalen inte hinner med. Här är Karin Åkerlind i full färd med bre smörgåsar åt väntande patienter.
  • Röda Korsets volontärer på plats utanför akuten. Här ses Folke Stenström, vice ordförande i Gävlekretsen, Ann-Marie Ståhl, Ella Orevik, Hans Blom, Karin Åkerlind, Kerstin Persson Lönnberg, Birgitta Sedwall, Margot Svensson, Anja Sandström och Barbro Becko, sekreterare i Gävlekretsen.

De rycker in där det behövs, pratar en stund med en orolig patient, håller handen, ordnar med fika – allt det som vårdpersonalen har svårt att hinna med.
Volontärerna från Röda Korset har blivit ett uppskattat inslag på akutmottagningen i Gävle.

Annons

Sedan några månader tillbaka har frivilliga från Röda Korset börjat hjälpa till på Gävle sjukhus akutmottagning.

De är tolv till antalet, samtliga pensionärer, som ägnar en eftermiddag då och då åt att stötta och finnas till hands i akutsjukvården.

Responsen har varit mycket positiv.

– Vi är otroligt uppskattade, både av personal och patienter. Man känner sig nästan som en jultomte när man kommer hit, säger Karin Åkerlind, en av de frivilliga från Röda Korset.

– De gör en viktig medmänsklig insats, intygar Anette Lund, vårdenhetschef på akutmottagningen.

Röda Korset har i flera år haft ett samarbete med sjukhusets onkologklinik. Ella Orevik gör regelbundet frivilliginsatser där. Nu har insatserna utvidgats till akutmottagningen.

Röda Korset har uppmärksammat att många äldre patienter blir väntande länge på akuten och tog under fjolåret därför kontakt med landstinget för att höra om de var intresserade av volontärhjälp. Och det var de.

– Det här ligger i linje med Röda Korsets grundprinciper om att hjälpa utsatta människor, säger initiativtagaren Barbro Blecko, Röda Korsets Gävlekrets.

Volontärerna har liksom vårdpersonalen tystnadsplikt. Men de utför ingen sjukvård utan ägnar sig helt åt sociala insatser och praktiska göromål. Det kan handla om allt från att sätta sig ned och prata en stund med en patient eller anhörig till att bädda bårvagnar och bre smörgåsar.

– Vi gör vad som behövs, säger Karin Åkerlind.

Enkla saker som att ordna med lite fika eller hämta en varm filt åt en patient som ligger och fryser är väldigt välkommet, menar hon.

– Patienterna blir så glada. Och personalen är tacksam att få lite avlastning.

Anette Lund är tacksam över volontärernas insatser. Men hon betonar att hon inte räknar in dem i den ordinarie arbetsstyrkan.

– Nej, det här är en ren bonus, säger hon.

Det finns plats för fler volontärer på akutmottagningen. Den som är intresserad är välkommen att kontakta Röda Korset i Gävle.

Mer läsning

Annons