Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robot på Mars elevernas legojobb

/
  • Foto: NICK BLACKMON Robotbyggare. Patric Fridh, Andeas Andersson och Mihail Nordlund är tre av de elever som i dag tävlar i Borlänge med en egenhändigt byggd robot. Förberedelserna pågick för fullt under fredagen.

GÄVLE I två månader har åtta elever från Rotskärsskolan i Skutskär byggt en robot i lego.
I dag deltar de i tävlingen First Lego League i Borlänge. Det vinnande laget får åka till den skandinaviska finalen i Danmark om två veckor.

Annons
Bakom First Lego League står stiftelsen FIRST Scandinavia som arbetar för att stimulera barns intresse för naturvetenskap och teknik. Bland annat anordnar man robottävlingen där alla barn mellan tio och 16 år är välkomna att delta.
På Rotskärsskolan satsar man just nu extra på teknik och därför passade tävlingen bra, berättar teknikläraren Sonja Eriksson.
- Det är företag i Älvkarleby kommun som gör en stor satsning på att få ungdomar intresserade av teknik.
Stora har till exempel varit med och sponsrat eleverna med en dator som de använt när de framställt roboten.
Eleverna på Rotskärsskolan har förberett sig i två månader. Åtta niondeklassare, fem flickor och tre pojkar, har jobbat tillsammans.
Tävlingen består av två delar. En teoridel och en praktisk del. I år är temat planeten Mars. På en rektangulär yta som ska föreställa planetens yta har eleverna byggt olika stationer i lego. Deras robot ska åka mellan de olika stationerna och utföra olika uppdrag.
- Man kodar in i datorn och sedan gör roboten som man instruerat den, berättar eleven Andreas Andersson.
I Sverige är det framtidsmuseet i Borlänge som arrangerar First Lego League. Liknande turneringar sker även i Danmark och Norge och om ett par veckor blir det skandinavisk final i Danmark.
KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons