Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röd lack, kromad list... och plysch

/
  • Foto: MARIANNE LUNDQVIST Skönt. Veronica Hörbergs Rambler American Cab från 1966 är plyschklädd - i motorrummet och i bagageutrymmet, dessutom är den utrustad med roterande grill. Bilen kom på andra plats vid omröstningen.

HAMRÅNGE
Rock-Olga gjorde en storstilad entré i Bengt Axlunds De Soto Cabriolet -59. Allt var bäddat för en repris av tidigare års succéer, när Hamrånge Motorklubb bjöd in till sin traditionella bil- och mc-utställning på pingstaftonen.

Annons
Rock-Olga visade att hon fortfarande är still going strong och rockade loss ordentligt i en hitparad. Om den rätta känslan inte fanns där tidigare så infann den sig definitivt efter hennes framträdande och sedan var det bara att gå och spegla sig i glansen från de blänkande dyrgriparna.

Unik Rambler
Ett 40-tal bilar och 25 motorcyklar och mopeder ställdes ut. Veronica Hörbergs Rambler American Cab från 1966 tilldrog sig den största uppmärksamheten. En spektakulär amerikanare i mörkröd metallic med roterande grill. Det hade varken sparats på finesser eller plysch.
Plyschklädseln lyste upp både invändigt, i motorrummet, i hjulhusen - och i bagageluckan!
- Det finns bara ett sånt exemplar i hela världen, berättade hon stolt.
Och som om inte det räckte så fanns ett helt havslandskap målat på durken under bagageluckan.
Bilen fick sin nuvarande form 1976 av Sven Hansson, en av världens främsta Customombyggare och världsberömd just för sin roterande grill. Motorn är en Chrysler V8 med 400 hästkrafter, hydrauliken kommer från en Citroen och bakaxeln från en Jaguar. På bagageluckan finns en läcker målning av norrmannen Terje Aspmo.
- Jag hittade bilen via internet hos en firma som hyr ut specialbilar och som skulle byta ut delar av sin bilpark, berättade hon vidare.

Tvåa i omröstning
Hamrångeekipagen hävdade sig ypperligt även i omröstningen även om Veronicas bil där förpassades till andra plats efter Tony Larssons Oldsmobil från 1958. På tredje plats kom en annan bil från Hamrånge, Kjell Björklunds Pontiac -56.
Även i mc-klassen gick första pris till Hamrånge genom Mikael Parkmans BMW med sidovagn från 1935. På andra plats röstades en HD -51:a in, ägare Lasse Nilsson, Torsåker och som trea en HD 1996, ägare Ola Eriksson, Gävle.
Över 800 personer besökte själva utställningen. På kvällen arrangerades dans vid hembygdsgården med ytterligare ett framträdande av Rock-Olga.
MARIANNE LUNDQVIST

Mer läsning

Annons