Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset möter de ensamma

I år är det tredje året som Röda Korset har julträff i Sjömanskyrkan och hit kommer många ensamma.
– Det här är en skön motvikt mot den kommersiella julen, säger Lena Engström Ekeberg.

Annons

Med julgröt och skinksmörgås på morgonen och två sittningar med julbord hade Röda Korset långt över 200 besökare till Sjömanskyrkan. Sedan finns frukt och kaffe med kaffebröd. Föreståndare Anders Brandt ser att allt fler hittar till gemenskapen som erbjuds. Första året kom drygt 150 personer, förra året över 250 och det blev troligen fler i år Han har sedan länge arbetat med att få fram sponsorer och varor från företag och affärsidkare så det räcker mer än väl till alla gästerna.

– Här får alla något att äta och den som vill kan få en matlåda med hem, säger han.

Till Sjömanskyrkan hittar både ensamma och barnfamiljer, hemlösa, och de som tröttnat på julen. Just barnfamiljerna blir fler för varje år, konstaterar han.

En som valt gemenskapen hos Röda Korset var Maj Andersson. Hon sitter vid bordet med Mattias Andersson och Tomaz Lindström och njuter av sång och musik då Rolf ”Månen” Svensson spelar piano och Annbritt Anderson sjunger både gamla och nya julsånger. Maj Andersson är själv ensam och känner många äldre som också går till Röda Korset för att träffa andra. Inte saknar hon teven heller nu när hon har fullt med folk omkring sig och hon konstaterar att det ändå är ingenting av det som visas som intresserar henne.

Lena Engström Ekeberg ser också besöket som ett sätt att minska på julstressen hemma. Hon har gått med i Röda Korset och räknar med att delta i arbetet fullt ut nästa år.

– Besökarna får även en julklapp med hem, något som uppskattas.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons