Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rök­förbud dröjer

Kommunfullmäktige godkände igår en ny personalpolicy för Gävle kommuns anställda. Men den kontroversiella frågan om rökförbud på arbetstid ska utredas separat innan det blir dags för beslut.

Annons

Alla politiker som gick upp i talarstolen prisade den nya personalpolicyn som fick beröm för att vara tydlig och välformulerad. Det som vållade diskussion var istället det som inte stod i dokumentet. Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att ta fram separata riktlinjer för tobak respektive spelmissbruk.

– Kommunen har ett särskilt ansvar som arbetsgivare för sin egen personals hälsa. Vi vill höja ambitionen till att Gävle ska införa rökfri arbetstid. 64 kommuner har redan infört detta, sa Roger Persson, MP, kommunalråd.

Han fick omedelbart mothugg från Inger KällgrenSawela, M, och Albert Gibbs, V.

– Det är oerhört viktigt att vi som politiker hittar balansen mellan vad man som politiker ska besluta över och vad man ska ta eget ansvar för. Jag föreslår morötter och inga piskor. Jag vill inte att någon i vår personal ska känna sig utpekad för att man till exempel är rökare, sa Inger KällgrenSawela.

När frågan om ett rökförbud på arbetstid ska avgöras är ännu inte klart.

Mer läsning

Annons