Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rök i hus visade sig vara övning

/
  • Brandkåren i Gävle ryckte snabbt ut då de fick larm om rökutveckling på Norra Kungsgatan. Helt i onödan, visade det sig, då Banverket hade en brandövning. Arkivbild: GUN WIGH

GÄVLE I går ryckte brandkåren i Gävle ut efter ett larm om rökutveckling i en fastighet på Norra Kungsgatan. Helt i onödan.
Det visade sig vara Banverket som genomförde sin årliga brandövning.

Annons
Det rådde oklarhet om huruvida Banverket hade anmält brandövningen till SOS Alarm. När personalen i en glasögonaffär kom till sin lokal vid halv tio-tiden såg de brandrök.
Då visste Banverket att de butiksanställda inte hade informerats om övningen, men satsade på att genomföra den innan de anställda kom till arbetet.
Det hann man inte. Från optikerbutiken ringde man genast till SOS Alarm. Brandkåren ryckte ut. På plats vid fastigheten, där bland annat Heartbreak Hotel ligger, kunde brandmännen snabbt konstatera att Banverket använt "rökgranater" för att göra övningen realistisk.

Det var en helt onödig utryckning.
- Det är inte alls bra. Händer det samtidigt något på en annan plats kan konsekvenserna bli allvarliga, säger Tommy Källgren, räddningstjänstens styrkeledare som var framme på "brandplatsen".
Banverket hävdar att man informerade SOS Alarm i förväg.
- De var informerade. Det här var inte meningen, säger Per-Olov Apel på Banverket.
I övrigt gick brandövningen, då personalen skulle utrymma sin arbetsplatser, bra.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons