Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökare fimpar efter studie?

/
  • Arkivbild. LASSE HALVARSSON En fingervisning. Ingen cancer upptäcktes när 325 rökares lungor synades. Enligt projektledaren Hirsh Koyi hade resultatet blivit ett annat om storrökare undersökts.

GÄVLE
30 fall av lungemfysem upptäcktes under en studie av rökares lungor vid länssjukhuset i Gävle. En av tio i studien hade sjukdomen utan att veta om det.

Annons
Tack vare den tidiga upptäckten är prognosen god.
- Vid tidig upptäckt är rökstopp en effektiv åtgärd, säger Hirsh Koyi, lungläkare och projektledare för studien.
Det var förra våren som 325 rökare och exrökare från stadsdelen Brynäs i Gävle fick sina lungor undersökta vid länssjukhuset i Gävle.
Huvudsyftet med studien var att testa en metod för lungcancerscreening.

Misstänkta knölar
Hos 23 personer, sju procent av deltagarna, hittades misstänkta knölar i lungorna. Patienterna utreddes sedan ytterligare men ingen av dem visade sig ha cancer.
Att ingen cancer hittades förvånar inte Hirsh Koyi.
- Nej, eftersom vi satte gränsen för deltagande så lågt. Vi sade att man skulle ha rökt minst tio cigarretter om dagen i tio år. Hade vi satt den vid 20-25 cigarretter om dagen hade resultatet blivit ett annat, säger han.
Deltagarna fick också testa sin lungfunktion. En kontroll gjordes om de hade KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom. Sjukdomen orsakas oftast av rökning och yttrar sig bland annat i form av andnöd och lungemfysem.
Många rökare vet inte om att de har den här sjukdomen. De kanske har rökhosta men sätter inte det i samband med KOL.
I studien visade det sig att 30 av deltagarna hade sjukdomen. De som ännu var rökare slussades vidare till rökslutarhjälp.

Ingen bot
Någon bot för sjukdomen finns inte. Möjligheterna att behandla den medicinskt är också begränsade. Däremot är mycket vunnet om patienten slutar röka, framhåller Hirsh Koyi. Om sjukdomen inte nått så långt kan rökstoppet göra att patienten undviker försämring.
- Det är med lungemfysem och rökning som med bränder och vatten. Om elden inte hunnit ta sig går det att släcka den. Om hela huset är övertänt är det för sent, säger han.
Studien var en pilotstudie och tanken var att en större screeningstudie skulle göras senare i Gävle.
Nu blir det inte så. De lungläkare som höll i studien, Hirsh Koyi och Eva Brandén, har slutat vid länssjukhuset och arbetar i dag vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.
- Om det blir en fortsättning blir det i Stockholm, säger Hirsh Koyi.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons