Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökfri gäst ska slippa tobaksrök

GÄVLEEn skärpning i tobakslagen tvingar även mindre kaféer och restauranger att ha ett rökfritt område i sina lokaler. Lagen trädde i kraft vid årsskiftet, men få ägare i Gävle känner till lagändringen. Bland dem finns en oro att hårdare bestämmelser leder till färre gäster.

Annons
Tidigare gällde lagen endast serveringsställen med mer än 50 sittplatser. Från och med den 1 januari 2003 görs inga undantag. Enligt Hans Sandberg, miljöinspektör vid Gävle kommun, är den nu skriven på ett sådant sätt att det ska vara möjligt att som gäst slippa besvärande tobaksrök.

Ingen information
För mindre kaféer och restauranger kan detta vara svårt att leva upp till. Flera ägare som Gefle Dagblad talat med känner heller inte till den nya lagtexten.
Någon information har de inte fått. Men information kommer att utgå till de berörda under januari månad, lovar Hans Sandberg.
Hur lagen ska tolkas i strikt mening är ännu oklart. Hans Sandberg utesluter inte att små kaféer kan tvingas ha sina lokaler helt rökfria. Om lagen inte efterlevs kan vite åläggas, men på kommunen går man försiktigt fram.

Stickprovskontroller
- Lagen får sätta sig innan vi börjar kontrollera att den efterlevs. Längre fram kommer vi att ha stickprovskontroller. Till att börja med vill vi hjälpa till att åtgärda eventuella brister, säger han.
Flera mindre serveringsställen i Gävle har redan rökfria avdelningar, men kafékulturen är starkt förknippad med rökning. För många är en cigarett till kaffet ett måste. Det finns en oro bland kaféägarna att en skärpning av lagen kan leda till att antalet kunder minskar. Den erfarenheten har Tido Fridos i varuhuset Nian. Eftersom kaféet ligger i en galleria får rökning inte förekomma där.

Rökfritt vore bra
- Vi tappar en hel del kunder på att man inte får röka. För oss vore det jättebra om alla kaféer var rökfria, säger ägaren Tamran Nazarpour.
Trots allt finns även en marknad bland de som inte röker. På Café Oden har man sedan en tid en åldersgräns för rökning under luncherna.
- Då har det kommit färre ungdomar, men de lite äldre är nöjda, säger ägaren Siver Dicran.
JOHAN PIHLBLAD
026-15 96 48

Mer läsning

Annons