Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roligt hålla koll på vikten på jobbet

/
  • Foto: LASSE HALVARSSONStjärnglans. Ally Hämlin har provat att banta förut utan att lyckas så bra. � Den här gången känner jag att det är annorlunda. Jag mår mycket bättre. Jag går upp för trappan, det har jag inte gjort på många år, strålar hon. Hon har bytt middag på SOS-grillen mot hemmalagad mat och motion. Och mår toppen.

GÄVLE / Det feta Gävleborg
- Jag går upp för trappan. Det har jag inte gjort på många år, säger Ally Hämlin och tittar stolt på sin tredje guldstjärna.

Annons
Det är tidig onsdagsmorgon på försäkringskassan i Gävle, och 17 av de anställda har bantarmöte tillsammans med viktväktarkonsulenten Carina Grip.
-För var tredje kilo får man en stjärna. Jag har gått ner 10,9 kilo sammanlagt, säger Ally Hämlin.
Från början var de 40 deltagare. Nu, 14 veckor efter kursstarten är det bara 17 tappra som kommer och väger sig hos Carina Grip.
Enligt försäkringskassans hälsoinspiratör Monica Tallinger kan det bero på att det är gratis. Man ger upp lättare eftersom man inte förlorat något på att försöka.
Carina Grip håller med. Hennes kurser på Sandvik Coromant, där de anställda får betala en del av avgiften själva är mer välbesökta.

Minskat med 90 kilo
Hon konstaterar att dagens gemensamma resultat är en viktminskning på 0,6 kilo per person. Bra, med tanke på att några slarvat och faktiskt gått upp något hekto sedan förra veckan.
-Tillsammans har de på 14 veckor gått ner 90,9 kilo, säger Carina Grip.
-Det är väl bra!
Företaget betalar 35 400 kronor för en kurs för 20 personer. För de pengarna hoppas de få en friskare personal och lägre sjukfrånvaro.
Resultaten hittills är åtminstone en nöjd grupp viktväktare.
-Det här går jättebra. Vi är en grupp som dessutom lunchar ihop som går här. Och vi brukar retas lite med dem som inte är med, skrattar Kicki Lukkarinen.
Hon har fått en nyckelring som bevis för att hon bantat bort tio procent av sin ursprungliga vikt och i hennes kontrollhäfte blänker ett par guldstjärnor.
Hon är övertygad om att hon aldrig skulle gjort det här om det inte var på jobbet.
-Hade jag behövt springa iväg någonstans hade det aldrig blivit av. Sen blir det roligare av att vi är samma gäng hela tiden, säger hon.
Kicki och Carina Grip har pratat om vilken målvikt Kicki ska ha. Det är fyra kilo kvar dit. Sedan kommer nästa svåra fas. Att stanna på den vikten.
Lösningen på det är inte bara att räkna "points", som viktväktarnas system kallas. Det gäller också att lägga om sina levnadsvanor.
-Motion är eran hemläxa inför nästa vecka. Och så ska ni dricka ännu mera vatten, säger Carina Grip med befallande ton.
Klassen nickar och viker ihop ett papper de har fått utdelat. Ett recept på en piri-pirisoppa som inte ger en enda point.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons