Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rollator ledde tjuvar till 77-åring

GÄVLE Den 77-åriga damen ställde rollatorn med sitt namn på i trapphusets entréplan. Tjuvarna visste exakt var de skulle ringa på. Bytet blev smycken för minst 19 000 kronor.
Nya uppgifter säger att en dömd åldringstjuv på rymmen varit synlig i Gävle.

Annons
Det är nu flera månader sedan utstuderade brott mot just äldre personer rapporterades i Gävle. I fredags hände det igen.
Den 77-åriga damen hade parkerat sin rollator, som var märkt med hennes namn så att ingen skulle vandra i väg med den av misstag, innanför entrén till huset på Söder.
Vid halv sex-tiden på eftermiddagen ringde dörrklockan. Den äldre kvinnan kikade genom titthålet och såg en mansperson med en "lustig hatt", som hon senare uttryckte det för polisen.

Mannen måste ha gömt sig i trapphuset för när 77-åringen öppnade stod där en kvinna i 30-årsåldern som sa sig vara nyinflyttad och tänkte hälsa på sina nya grannar.
Den gamla damen ville vara gästvänlig och bjöd in kvinnan i sitt kök. För polisen berättade hon senare att gästen låst dörren efter sig när hon kom in i lägenheten - antagligen vred hon då om låset en gång till så att henne kumpan, mannen med hatt, osedd kunde smyga in.
Först i söndags kväll upptäcktes stölden. 77-åringen drog sig till minnes att det varit "prassligt" i lägenheten medan den påstådda grannkvinnan var hos henne.

Misstankarna bekräftades när 77-åringen tittade i sin byrå. En värdefull guldkedja och en lång rad andra smycken saknades. Totalt uppskattas de olika smyckena vara värda minst 19 000 kronor.
Signalementet på den manliga kumpanen inskränker sig till den "lustiga" hatten. Däremot kunde 77-åringen beskriva sin kvinnliga gäst - hon ska vara i 30-årsåldern, kring 150 centimeter lång och ha kort hår. Under besöket bar hon grön jacka och mörka byxor.
Troligast såg tjuvarna namnet på rollatorn och behövde inte ringa på hos andra i trappuppgången för att hitta ett lämpligt offer.

Polisen har inga spår i det nya fallet.
- Vi ska göra någon form av teknisk undersökning i bostaden i morgon. Och så håller vi på att jämföra med andra fall för att se om det finns liknande tillvägagångssätt, säger Stefan Löfberg, ansvarig utredare på kriminalavdelningen.
I ett annat fall rör det dock på sig.
En efterlyst man som dömdes för flera stölder mot äldre människor i deras hem under våren har varit synlig i Gävle.
22-åringen fritogs under en rättegångspaus i hovrätten i Sundsvall den 12 juni.
Före jul kontaktade en tipsare Gävlepolisen och uppgav att 22-åringen besökt en restaurang i Gävle. Uppslaget ledde aldrig till ett gripande. Det finns ingenting som tyder på att 22-åringen har något samband med den senaste stölden.

Tjuvar som specialiserat sig på att stjäla från äldre behöver inte ha lokalanknytning. I stället kan man genom anmälningarna följa de kriminella som reser genom landet på turné.
Efter 22-åringens intensiva stöldsejour följde andra stölder där två kvinnor samarbetade, eller som när en rosförsäljare besökte en 76-årig dam som senare saknade 1 500 kronor. Förutom 22-åringen har ingen dömts för upprepade stölder mot äldre människor i Gävle.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons