Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rop på hjälp från skolor

GÄVLE
Det finns barn i Gävle som skolan inte klarar.
Det nödropet kommer från resursskolorna och stödenheten PQRS i Gävle.

Annons
- Vi behöver något helt nytt för de här barnen. Ett samarbete med socialtjänsten eller& jag vet inte vad, men vi måste börja diskutera det, säger Anki Gustavsson, rektor för Resursskolorna i Gävle.

Skräddarsytt lösningar
Tillsammans med Kicki Smedshammar och Marie Löhman, chefer för stödenheten PQRS, har hon skrivit ett brev till Barn- och ungdomsnämnden för att få igång en diskussion med politikerna och med andra förvaltningar om hur man ska ta hand om de barn som inte passar i de skolor som finns i dag.
Totalt går ett 50-tal barn i dag i Gävles resursskolor, bland annat Heldagsskolan och Naturskolan, där man har mycket små grupper och anpassad undervisning. Nödropet nu gäller bara några få av dessa barn.
- Just nu är det tre barn som vi känner att vi inte fixar, men det varierar naturligtvis. Vi har fått skräddarsy lösningar för dem och ha enskild undervisning. Men vi ska bedriva skola, och det här blir inte skolundervisning, säger Anki Gustavsson.

"Behöver något annat"
- Man kan inte begära att man ska kunna räkna matte, när man knappt orkar stå på benen för att det är så mycket omkring en. Då behöver man något annat, säger hon.
Någon färdig modell för hur man ska kunna ge de här barnen en vettig skoltid har hon inte.
- Jag är ju rektor och ska driva skolor. Så jag är kanske lite låst i hur jag tänker, för det är kanske inte alls en skola de här barnen behöver i första hand. Det är därför jag vill ha samarbete med socialtjänsten, säger Anki Gustavsson.
- Det jag framför allt skulle vilja ha är en handlingsplan så att vi vet vad vi ska göra varje gång vi får ett sådant här barn, i stället för att börja från början varje gång, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons