Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotary satsar på rent vatten

/

Tänk er att gå i två timmar, köa i fyra timmar och sedan vandra två timmar hem igen med 20–25 liter vatten.
Det är verkligheten för massor av människor i södra Sudan.
Nu startar Gävles sju Rotaryklubbar en insamling för att ge 4 000 människor tillgång till rent vatten.

Annons

– I Sudan har kanske 30 procent av befolkningen tillgång till någorlunda rent vatten, säger Gävleläkaren Per Wessén som har tagit initiativ till kampanjen.

Den syftar till att borra fyra brunnar som ska ge befolkningen i åtta byar rent dricksvatten. Beroende på dollarkursen kommer det att kosta 250 000 kronor.

Per Wessén har arbetat ideellt för Läkarbanken i Kenya och även besökt området i södra Sudan där brunnsprojektet ska genomföras. Efter 20 år av inbördeskrig är området nu ganska lugnt och flyktingar börjar återvända.

Men bristen på rent vatten är stor.

Det är kvinnorna som har ansvaret för att skaffa vatten och i det här området handlar det om att gå långa sträckor till någon vattensamling eller ett litet vattendrag för att hämta vatten. Förutom det ansträngande arbetet riskerar kvinnorna också överfall längs vägen.

Gävles sju Rotaryklubbar går nu ihop om en insamling till fyra brunnar som ska vara klara till sommaren. Varje brunn kostar 7 000 dollar att borra.

– Rent vatten är avgörande för utvecklingen. Har folk tillgång till vatten kan de börja odla grönsaker som de kan sälja och på så sätt få in pengar. Hela byn utvecklas om den har god tillgång till rent vatten, säger Per Wessén.

Rent vatten är också det enda som stoppar den fruktade parasiten guineamasken (se faktarutan).

I samband med morgondagens match mellan Brynäs och Linköping har Rotaryklubbarna fått tillstånd att gå runt bland publiken och samla in pengar till brunnarna. Den 21 januari arrangerar klubbarna en Sudanafton i Soldatkyrkan. I mars–april hoppas man att pengarna är insamlade.

Mer läsning

Annons