Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötmånaden är snart här

/
  • Foto: GUN WIGH Känsligt. Färskt kött är ett av de livsmedel som man ska vara särskilt försiktig med när det är så varmt ute som nu. Tänk på att det fort blir uppemot 50 grader varmt i en parkerad bil. En kylväska för hemtransporten från affären är inte fel.

GÄVLE
På onsdag börjar rötmånaden.
Men eftersom det är extremt varmt är det naturligtvis viktigt att redan nu tänka på hur man hanterar känslig mat.

Annons
Gefle Dagblad har tagit hjälp av Marianne Boisen, enhetschef på Livsmedelsverkets mikrobiologiska enhet, som förklarar hur man ska skydda sig från matförgiftning.
Enligt den gamla bondepraktikan infaller rötmånaden mellan den 23 juli och 23 augusti.
Orsaken är naturligtvis främst att det är den varmaste och fuktigaste perioden på året.
Förr i tiden förvarade man sin mat i jordkällare och kylde den med is man sparat i sågspån sedan vintern. Men vid den här tiden på året hade vanligtvis all is hunnit smälta.

Vidskeplighet
Men rötmånaden hade även vidskepliga undertoner och kallades också hunddagarna. Något som syftade på att solen stod nära Sirius, hundstjärnan.
Detta ansågs frammana galenskap, och man avhöll sig till exempel från att ha sex under månaden. Bland annat av rädsla för att få tvehövdade foster, något som kunde drabba kalvar som föddes under rötmånaden.
I dagens samhälle med kyl- och frysskåp i alla hushåll, och med vidskepligheten på tryggt avstånd lever dock begreppet rötmånad kvar.
Och visst är det fortfarande viktigt att hantera maten rätt för att inte bli sjuk.
-Särskilt färskt kött och fisk, mjölk och pålägg. Titta på märkningen och köp kött som är så färskt som möjligt, säger Marianne Boisen.
Hon råder den som kör bil till affären att ha med en kylväska att packa ner de känsliga varorna i.
Och sedan ska de in i kylen eller frysen så fort man kommer hem.

Kallare kyl
Och kylen får gärna vara lite kallare än vanligt.
-Det är viktigt att ha bra koll på sitt eget kylskåp. En termometer är en bra investering, så att man vet var det är kallast. Kontrollera så att kylskåpet håller kanske fem-sex grader. Ännu kallare om det går utan att någon del av kylen fryser, säger Marianne Boisen.
Att tvätta händerna när man ska ta i maten är också viktigt.
Och plocka aldrig fram mer mat på bordet än vad du tror att du äter upp. Maten blir fort dålig om den åker in och ut ur kylskåpet.
Det som blir över när du ätit måste kylas ner så snabbt som möjligt.
-Om det bara är en liten portion för matlådan, ställ det direkt i kylen. Men en hel gryta kyler man ner genom att ställa den i kallvatten. Och se till att röra om så all mat får en snabb nerkylning, säger Marianne Boisen.
Fukten och värmen gör att viss mat möglar väldigt fort. En möglig ost går oftast att rädda.
Enligt Marianne Boisen räcker det att skära bort en till två centimeter runt mögelfläcken. Värre är det med bröd, frukt och grönt.

Släng möglig mat
-Det är bara att kasta. Brödet är så mjukt att möglet lätt tränger in och sprider sig. Och frukt och grönt innehåller så mycket vätska som kan transportera in mögelsporer i resten av växten. Och så kan det bildas giftiga ämnen, säger Marianne Boisen.
Ett annat tips hon ger är att tina upp frysta varor i kylskåpet. Det har även fördelen att kylan används för att sänka temperaturen i resten av kylen.
-För i den här värmen kan bakterierna hinna växa till sig på utsidan av produkten innan den tinat upp i mitten, säger Marianne Boisen.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons