Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune bytte hus mot etta med utsikt

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Nyinflyttad. Rune Ekström ville bo högt när han skulle lämna sitt hem på Södra Rådmansgatan. Nu bor han på åttonde våningen, högst upp i det nya äldreboendet på Brynäs. Efter fem decennier på Södra Rådmansgatan med egen trädgård känns första dagen i ettan på äldreboendet stundtals omtumlande.

GÄVLEPå måndagsmorgonen låste Rune Ekström sin dörr på Södra Rådmansgatan 19 för sista gången.

Annons
Efter femtio år måste han lämna sitt eget hus och flytta till en lägenhet i det nyöppnade äldreboendet på Brynäs. Kroppen lyder inte viljan längre berättar han.
- Jag blir arg på mig själv när jag vet hur ivrig jag har varit och nu kan jag ingenting. Jag kan inte hålla balansen.
I början av sitt yrkesliv jobbade Rune Ekström på bageri och i skogen. På fritiden tränade han löpning. Sedan följde 17 år på Diethelms konditori innan han sade upp sig och började som stuveriarbetare i hamnen.
- Det var en otroligt fin kamratskap. Det var den bästa arbetsplatsen man kan tänka sig.

Har klarat sig själv
Efter 17 år i hamnen gick han i pension för femton år sedan. Fram till nu har han klarat sig på egen hand hemma, de senaste fem åren med hjälp av sonen.
- Jag har pojken, men det blir för mycket. Det hade aldrig hållit, säger han.
Nu sitter han i tvåsitssoffan i den nyrenoverade enrummaren med kokvrå på åttonde våningen. Utsikten över trädgårdens röda vinbärsbuskar och gamla äppelträd har bytts mot en vidsträckt vy över stan.
Under helgen har de packat och röjt ur huset. Mycket har han måst göra sig av med, men viktiga saker, som bilderna på de tre barnbarnen och hustrun Ullas diplom från landstinget, har fått följa med till lägenheten. Med minnena från de fem decennierna på Södra Rådmansgatan kommer tårarna.
- Jag känner igen varenda spik.

Gillade att snickra
Roligast av allt pyssel som följer med ett hus har varit snickrandet, att få lära sig efter hand.
Flytten blev bestämd för något halvår sedan, när han fick reda på att ett nytt boende skulle öppna på Sjätte Tvärgatan.
Han har tänkt mycket på hur det ska bli och tycker att han har kunnat ställa in sig på förändringen. Och han ger sig den tid det tar. Han försöker tänka på det som är bra. Han slipper ansvar för tvätt och matlagning. Maten, han har hunnit äta en kycklinglunch, är god. Han kan få nya bekanta och han gillar att personalen han träffat är trevlig och lättsam.
- De gör mig inte till gubbe utan det är Rune och hej, svejs.
Det han tror att han kommer att sakna mest från tiden på Södra Rådmansgatan är friheten, att han kunde gå ut i trädgården och göra som han ville.
- Jag ville inte vara med om att låsa och åka därifrån igen.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons