Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till Erikshjälpen

/
  • Per-Agne och Yvonne Eklund tyckte att Erikshjälpens butik var att föredra framför Valbo köpcentrum.
  • Thomas Persson från Erikshjälpen har varit med och startat sex butiker bara i år.
  • Butikschefen Åsa Andersson drömmer om att överskottet ska kunna användas till att starta ett härbärge i Gävle.
  • Det var trångt på parkeringen och trångt inne när Erikshjälpens slog upp portarna till butiken för första gången.

Redan efter en timme hade över 700 kunder passerat genom Erikshjälpens butik på premiärdagen, de flesta med en eller flera prylar med sig hem.
– Vi är vana, det är så här det brukar se ut, säger Thomas Persson, ansvarig för Erikshjälpens 45 butiker i Sverige.

Annons

Landshövdingen Barbro Holmberg invigde butiken och sedan var det rusning bland allt som Gävleborna lämnat in för försäljning.

Erikshjälpen har samlat in saker i Gävle sedan mitten av september och i går gick startskottet.

Premiären skedde i skuggan av finanskris och lågkonjunktur, men det är inget som bekymrar second hand-branschen.

– Det är inte fel för oss när det blir lågkonjunktur, säger Thomas Persson, som registrerade hela 1 918 besökare under lördagen. Det är den näst bästa premiärsiffran någonsin för Erikshjälpen.

Erikshjälpen har öppnat sex nya butiker runt om i landet i år och ytterligare fem är på gång. Gävlebutiken på 2 000 kvadratmeter kommer att vara öppen onsdagar och lördagar.

Överskottet delas lika mellan Erikshjälpen och samarbetspartnern Korskyrkan i Gävle och allt ska gå till hjälpverksamhet och sociala insatser.

För Korskyrkan är butiken en dröm som går i uppfyllelse. Pengarna går till kyrkans sociala verksamhet med soppkök och annan utspisning, men även till internationellt hjälparbete.

Efter en inkörningsperiod räknar de ansvariga med att butiken ska kunna ge en bra slant till olika former av hjälparbete. Thomas Persson tror att överskottet efter två år bör ligga en bit över en miljon kronor.

– Vi drömmer om att starta ett härbärge i Gävle, säger butikschefen Åsa Andersson, som också är aktiv i Korskyrkan och den enda i butiken som är anställd.

Allt övrigt arbete sköts av ideella krafter. Butiken har också ett avtal med arbetsförmedlingen och erbjuder praktikplatser.

Mer läsning

Annons