Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till Erikshjälpen

/

Redan efter en timme hade över 700 kunder passerat genom Erikshjälpens butik på premiärdagen, de flesta med en eller flera prylar med sig hem.
– Vi är vana, det är så här det brukar se ut, säger Thomas Persson, ansvarig för Erikshjälpens 45 butiker i Sverige.

Annons

Landshövdingen invigde butiken och sedan var det rusning bland allt som Gävleborna lämnat in för försäljning. Erikshjälpen har samlat in saker i Gävle sedan mitten av september och i dag gick startskottet.

Premiären skedde i skuggan av finanskris och lågkonjunktur, men det är inget som bekymrar second-handbranschen.

– Det är inte fel för oss när det blir lågkonjunktur, säger Thomas Persson.

Erikshjälpen har öppnat sex nya butiker runt om i landet i år och ytterligare fem är på gång. Gävlebutiken på 2 000 kvadratmeter kommer att vara öppen onsdagar och lördagar. Överskottet delas lika mellan Erikshjälpen och samarbetspartnern Korskyrkan i Gävle och allt ska gå till hjälpverksamhet och sociala insatser.

För Korskyrkan är butiken en dröm som går i uppfyllelse. Pengarna går direkt till kyrkans sociala verksamhet, med soppkök och annan utspisning, men även till internationellt hjälparbete.

– Vi drömmer om att starta ett härbärge i Gävle, säger butikschefen Åsa Andersson, som också är aktiv i Korskyrkan och den enda i butiken som är anställd. Allt övrigt arbete sköts av ideella krafter.

 

Mer läsning

Annons